Topul celor mai bune fructe și legume pentru creșterea imunității. Te feresc de răcelile neplăcute de sezon

În afară de suplimentele alimentare ce ne ajută în sezonul rece, când răcelile sunt la ordinea zilei, cel mai bun aliat pentru imunitate sunt fructele și legumele proaspete.

19 oct. 2023, 14:47
Topul celor mai bune fructe și legume pentru creșterea imunității. Te feresc de răcelile neplăcute de sezon
Topul celor mai bune fructe și legume pentru creșterea imunității. Te feresc de răcelile neplăcute de sezon

Fructe și legume la discreție avem mereu, indiferent de sezon, astfel că imunitatea ar trebui să fie la cote maxime, indiferent de anotimp. În acest sezon, însă, răcelile și gripele sunt tot mai dese, iar oamenii caută aliați împotriva acestora. Și cum nu există un singur aliment care să facă toată treaba, urmează să vă prezentăm topul celor mai bune fructe și legume pentru creșterea imunității.

Citește și: Trucul genial care te scapă de pesticidele din fructe şi legume. Toţi românii trebuie să îl afle

Cele mai bune fructe și legume pentru o imunitate de fier

Studiile recente au arătat că, pentru ca organismul tău să funcționeze cât mai optim pe tot parcursul anului, trebuie să ai o dietă corectă, care să conțină alimente bogate în nutrienți ce stimulează și imunitatea pentru sezonul rece care se apropie, notează EatThis.

Fructe de pădure

Fie că alegi afine, căpșuni, mure sau zmeură, toate fructele de pădure conțin vitamina C și o cantitate mare de antioxidanți care te vor ajuta să-ți menții sistemul imunitar puternic. De asemenea, fructele care au nuanțe de roșu, albastru, violet sunt foarte bogate în antociani benefici, compuși care oferă numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv pentru sănătatea sistemului imunitar.

Usturoi

Există extrem de multe cercetări despre usturoi și despre rolul său în funcția imunitară. Potrivit Universității din Rochester, aliina este principalul compus bioactiv din usturoi, care acționează ca agent antibacterian. De asemenea, acesta furnizează allicină, care acționează ca un antibiotic natural. Usturoiul a fost folosit de mult timp ca agent antiseptic, antibacterian și antifungic și poate stimula sistemul imunitar într-un mod extrem de favorabil organismului.

Verdețuri cu frunze verzi

Potrivit experților, verdețurile precum spanacul, varza kale, rucola și altele cu frunze verzi au vitamina C și antioxidanți precum betacarotenul și sunt excelente pentru a-ți susține sănătatea imunitară. Frunzele verzi conțin mai mulți nutrienți legați de îmbunătățirea imunității, inclusiv fibre pentru sănătatea intestinului, vitamina C, betacaroten și sute de compuși bioactivi.

Legume crucifere

Aceste legume crucifere populare oferă bioactivi unici care-ți pot îmbunătăți direct imunitatea. Potrivit unui studiu publicat recent, legumele crucifere au un impact direct asupra semnalului chimic care declanșează limfocitele intraepiteliale, o clasă importantă de celule imunitare care servesc ca primă linie de apărare împotriva agenților patogeni.

Cartofi dulci

Pulpa de culoare portocalie intensă a cartofilor dulci reflectă conținutul de antioxidanți al acestei legume rădăcinoase nutritive, explică experții. Antioxidanții nu numai că sunt foarte buni pentru sănătatea generală, dar joacă și un rol în consolidarea apărării imunitare a organismului. Un cartof dulce mediu oferă mai mult de 100% din vitamina A (sub formă de betacaroten) de care avem nevoie într-o zi întreagă. Mai mult, cartofii dulci conțin aproximativ 40% din necesarul zilnic de vitamina C și conțin, de asemenea, fibre, potasiu și magneziu.

Citrice

Citricele sunt una dintre cele mai bune surse de vitamina C, acid folic și sute de alte componente bioactive benefice, care pot contribui la întărirea sistemului imunitar. Potrivit unei cercetări publicate în Frontiers in Immunology, aceste fructe ajută la reducerea stresului oxidativ, lucru care poate controla inflamația sistemică. Vitamina C și folatul susțin funcția mai multor tipuri de celule imunitare, iar câteva dintre principalele componente bioactive prezente în citrice, precum hesperidina, naringenina, naringina și narirutina, toate posedă beneficii antiinflamatorii.

Citește și: Cele mai contaminate fructe și legume. Pericol neștiut în alimentele ce conțin substanțe nocive pentru sănătatea omului