Topul celor mai inventive afaceri românești: Aer din Țara Vampirilor îmbuteliat, porumbei mesageri de pomelnice, mir contrafăcut din ulei din „Sfântul Penny” și caracatițe crescute în sufragerie

Românii nu duc lipsă de idei când vine vorba de afaceri inventive și au demonstrat-o de mai multe ori de-a lungul timpului. Iată din ce au încercat ingenioșii antreprenori din România să obțină profit.

27 mart. 2024, 15:44
Topul celor mai inventive afaceri românești: Aer din Țara Vampirilor îmbuteliat, porumbei mesageri de pomelnice, mir contrafăcut din ulei din „Sfântul Penny” și caracatițe crescute în sufragerie
Afaceri românești care nu au cunsocut succesul, dar care vor rămâne în istorie

Astăzi vorbim despre cele mai „ingenioase” afaceri românești. Pe primul loc se situează trei antreprenori din Oradea care în 2018 au pornit o afacere prin care îmbuteliau aerul din Stâna de Vale și îl vindeau, având ca țintă intrarea pe piața din Asia, în țările extrem de poluate.

„Colectăm aerul din Munţii Apuseni, din zonele virgine, neatinse de poluare, în zori, când este în starea sa cea mai pură şi cea mai proaspătă. Inhalând aerul nostru proaspăt, vă veţi spori energia, vă veţi spori concentrarea. Un singur puf vă va ajuta să vă relaxaţi după o zi lungă de lucru”, era mesajul prin care cei trei orădeni își promovau afacerea.

Stâna de Vale este recunoscută încă din perioada interbelică pentru proprietățile curative ale aerului puternic ionizat, recomandat pentru tratarea asteniilor, unor dereglări endocrine, și respiratorii, organismului slăbit, suprasolicitărilor fizice şi intelectuale, anemiilor, rahitismului şi dereglărilor de creştere la copii.

Aceste proprietăți au fost cele care le-au dat curaj orădenilor atunci când s-au asociat și au creat firma Apuseni Mountains Research Co SRL, cu scopul de a îmbutelia și comercializa aerul din Stâna de Vale.

Cei trei orădeni au gândit afacerea până la cel mai mic detaliu. Aerul este colectat într-o cisternă cu compresoare electrice, pentru a evita poluarea, dintr-o zonă cu păduri virgine din Stâna de Vale, dimineața, când aerul e cel mai proaspăt.

Apoi, aerul ajunge la o hală din ZonaMetropolitanp Oradea, unde e comprimat sub presiune și îmbuteliat. Într-un recipient încap 5 litri de aer (130 de pufuri), dar firma scotea la acea vreme pe piață și o variantă mai mare, de 7 litri (160 pufuri), potrivit ebihoreanul.ro.

Aerul era vândut sub denumirea de „Fresh Air from tge Land of Vampires” (Aer curat din Țara Vampirilor). Aerul era disponibil atât sub forma simplă, cât și cea cu uleiri esențiale.

Pornită în 2018 cu o investiție de peste un milion de lei, realizată în mare parte din fonduri europene, firma a înregistrat profit după doar un an, iar în 2020 se lupta să intre pe piețele din Orientul Mijlociu și Asia. La 6 ani de la inaugurare, aerul îmbuteliat nu se mai vinde, iar site-ul companiei este de negăsit.

Afaceri cu porumbei și caracatițe

Românii sunt la fel de inspirați când vine vorba de afaceri și în prezent. Recent, un preot a fost exclus din biserică după ce a fost prins că vindea mir contrafăcut. Cătălin Dumitrean primea bani din pelerinajele de icoane și moaște, din vânzarea de obiecte de cult made in China, a mirului contrafăcut în subsolul bisericii produs din ulei din Penny, din vânzarea locurilor de pe iconostas și din pomelnicele plătite cu câte 50 de lei, despre care se spunea că sunt trimise la Muntele Athos de porumbei, scrie Turnul Sfatului.

Citește și: Un preot a fost exclus din biserică pentru că vindea mir contrafăcut cu ulei de la Penny şi se lăuda că trimite pomelnice la Athos cu porumbei

Unul dintre apropiații care i-a fost alături preotului de la început, relatează despre ce se întâmpla în Biserica Sfântul Ioan Iacob Romnul. Una dintre principalele surse de venit, spune el, erau pomelnicele.

Exista în biserică o urnă care îi anunța pe credincioși că cine depune pomelnice cu 50 de lei, acestea vor ajunge la Muntele Athos pentru a fi pomeniți morții notați acolo.

„Era o pungă de pomelnice care trebuiau trimise la ars. Au omis să le trimită și punga aia am reușit să fac cumva să ajungă la mine.

Sunt la mine pomelnicele cu plicuri rupte, cu nume și așa mai departe. Oameni care în ideea lor, credeau că vor ajunge într-un loc mai bun. N-au ajuns niciodată, au ajuns în foc”, povestește L.S.

O altă sursă era uleiul de la Muntele Athos, care era de fapt ulei de la supermarket pus în sticluțe în subsolul bisericii.

„Tot mirul se făcea la subsol, cu ulei de floarea soarelui de la Penny. Venea de la București autobuzul cu mii de sticluțe, că se găsesc peste tot. Punea un pic de esență și se umpleau cu siringa de zor. Și se vindea ca mir sfințit care te vindeca de toate bolile.

Nu era adevărat. A reușit un coleg să facă niște fotografii atunci la fabrica de mir de la subsolul bisericii. Uleiul de la Sfântul Penny”, a mai povestit L.S.

Sorin Ovidiu Vîntu a avut și el, de-a lungul timpului, mai multe idei de afaceri, dar pe care nu le-a pus în aplicare, ci i-a sfătuit pe alții cum să le implementeze ca să se îmbogățească aproape peste noapte. Una dintre acestea este cea de a crește caracatițe în apartament.

„Azi voi continua să vă dau o altă idee de business – caracatița. Caracatița este un produs alimentar foarte căutat, o delicatesă. Ea se crește extrem de ușor, în jumătate de an ajunge la un kilogram. Kilogramul poate fi vândut cu o sumă cuprinsă între 200 și 300 de mii de lei. Puteți crește lejer în casă, într-o cameră de bloc, puteți crește 100 – 200 de kilograme de caracatiță. În niște recipiente cu apă cu sare. E foarte simplu! Informațai o să v-o luați de pe internet”, spunea SOV în urmă cu câțiva ani.

@videouri.virale.ro #sorinovidiuvantu ♬ sunet original – Videouri virale RO

Citește și: Planta care este mai scumpă decât carnea de porc! Tot mai mulți români o cultivă, pentru că aduce mai mult profit afacerilor. ”Nu mai facem față comenzilor”

Dar nu s-a oprit aici, prin filtrul gândirii sale au mai trecut și întreprinderi precum: tonete mobile cu produse alimentare, cultivarea de canabis, ciupercărie sau automate cu sandvișuri.

„Generatie, îți recomand câteva idei de afaceri care se pot face cu investiții de până în 20.000 euro și care pot fi foarte ușor finanțabile de către sistemul bancar sau printr-o serie de micro-IPO-uri pe piața autohtonă de capital.

1. Tonete mobile cu produse alimentare.
Rulota o poți cumpăra în leasing iar avansul îl poți lua printr-un credit bancar. Poți face sandvișuri calde, poți face covrigi cu diverse tipuri de semințe, poți face gogoși clasice, doar cu făină, drojdie, zahăr. Profiturile medii obținute se situează între 4.000-10.000 euro lunar.

2. Cultivarea de canabis.
Dacă legea cu legalizarea canabisului în scopuri medicale va trece de parlament, poți cultiva această plantă și pe un balcon închis. Profiturile nete pe care le poți scoate de pe acel balcon se situează între 2.500-4.000 euro lunar.

3. Automate cu sandvișuri.
Puteți cumpăra aceste aparate direct de la producător, prin credit comercial, sau le puteți închiria. În funcție de calitatea sandvișurilor pe care le veți face și de locația pe care o veți găsi pentru amplasarea aparatelor, profiturile vor fi între minim 3.000 euro și maxim 15.000 euro lunar. Exceptând chiria plătită pentru locație, costurile sunt extrem de mici, sandvișurile putând fi preparate în bucătăria proprie iar transportul cu mașina proprie sau a unui prieten.

4. Ciupercărie.
Pentru cei care locuiesc la case și au un beci la dispoziție, crearea unei ciupercării este extrem de facilă și nu necesită o investiție mai mare de 1.000 euro. Profiturile sunt în funcție de suprafața și de tipul de ciuperci cultivate, iar banii pentru investiții se pot obține printr-un credit de nevoi personale.
Aceste afaceri sunt pentru cei cu bani puțini sau deloc. Pentru cei care au posibilități financiare, sunt alte tipuri de afaceri și alt tip de efort. Pentru ei, după ce ies din captivitate, voi deschide un club de business, unde îi voi învăța cum să-și înmulțească banii, iar dacă deja vor să-și lanseze un business, trebuie să țină cont de următoarele legi esențiale: controlul la sânge al cheltuielilor, viteza maximă de rotație a capitalului, crearea de contacte în toate zonele pe care le poate accesa, să nu se asocieze cu nimeni, iar dacă au salariați, să țină cont că aceștia îi vor fura între 15-25% din bani”, 
scria Sorin Ovidiu Vîntu pe Facebook, în 2019.