Topul celor mai mari salarii din România. Cu ce se ocupă cel mai bine plătit român

În topul celor mai mari salarii obținute în România pe contractul individual de muncă, cel mai bine plătit român, cu 22.800 de euro lunar net, este președintele unei organizații profesionale naționale din domeniul sportiv.

10 mai 2022, 13:25
Topul celor mai mari salarii din România. Cu ce se ocupă cel mai bine plătit român

Topul celor mai mari 14 salarii din privat din România, care depăşesc 20.000 de euro net pe lună pe contracte individuale de muncă, este dominat de directori generali sau adjuncţi care lucrează în sectoare de activitate diverse: retail alimentar, producţia de energie, comerţ cu produse farmaceutice, IT, industria textilă sau fabricarea biscuiţilor.

”Topul salariilor de la Inspecţia Muncii nu arată nici măcar o parte din vârful aisbergului. Angajaţii din top managementul companiilor din România sunt plătiţi pe contracte de mandat, un contract civil între directori şi companii care nu este supus normelor dreptului muncii. Motivul pentru care se încheie astfel de contracte, în mod legal, este uşurinţa cu care directorii pot fi daţi afară”, a explicat pentru ZF Costel Gîlcă, avocat specializat în dreptul muncii.

Cel mai mare salariu încasat de un salariat din România, pe contract individual de muncă, este de aproape 23.000 de euro net pe lună şi este obţinut de preşedintele unei organizaţii profesionale naţionale din domeniul sportiv, arată datele extrase din Revisal, softul de evidenţă a salariaţilor al Inspecţiei Muncii.

Citeşte şi: Vouchere de 250 de lei pentru românii cu veniturile mici. Când vor putea fi folosite tichetele sociale

Podiumul este completat de un director de societate comercială din sectorul farmaceutic și de un director adjunct al unei societăți comerciale care se ocupă cu producția de energie electrică.

De subliniat că salariile menționate sunt cele conforme contractelor individuale de muncă. Altfel numărul real al angajaților cu venituri de peste 20.000 de euro ar fi mult mai mare.

Sorin Roibu, specialist în sectorul de resurse umane, a explicat pentru ZF: „În cazul şefilor de companii expaţi care câştigă peste 20.000 de euro net sumele nu apar în Revisal pentru că, de regulă, ei au contracte de muncă duble: unul pe o sumă mai mică în România şi unul pe o sumă mai mare în ţara lor”.

Citeşte şi: Creștere puternică a salariului mediu net, în 2022. Cât de mult a scăzut numărul șomerilor după încheierea restricțiilor anti-COVID