Topul celor mai periculoase şi sigure ţări pentru şoferi în Europa în 2024

În 2023, decesele rutiere din întreaga Europă au scăzut cu 1% față de anul precedent. Aceasta reflectă aproximativ 2.360 de decese mai puține (-10%) comparativ cu 2019, însă scăderea generală a stagnat în mai multe state membre, conform Comisiei Europene.
Filip Stan
13 sept. 2024, 15:13
Topul celor mai periculoase şi sigure ţări pentru şoferi în Europa în 2024

Din 2019, numărul deceselor rutiere a scăzut foarte puțin în ţări ca Franța, Italia și Spania, în timp ce în Letonia, Slovacia, Irlanda și Suedia, acesta a crescut. În schimb, Ungaria, Cehia, Danemarca, Belgia și Polonia sunt pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivul de reducere cu 50% a deceselor și rănilor grave în trafic până în 2030.

Clasamentul privind ratele de fatalitate rutieră nu s-a schimbat semnificativ, Suedia (21.8 de decese la un milion de locuitori) și Danemarca (26.1 de decese la un milion de locuitori) având în continuare cele mai sigure drumuri. În contrast, Bulgaria (81.6 decese la un milion de locuitori) și România (81.1 decese la un milion de locuitori) au raportat cele mai mari rate de mortalitate în 2023, în timp ce media UE a fost de 45.5 de decese rutiere la un milion de locuitori, potrivit website-ului vignetteswitzerland.com/ro/.

Datele complete pentru 2024 nu sunt încă disponibile, însă până la jumătatea anului, mai multe țări din UE au înregistrat scăderi semnificative ale deceselor rutiere, inclusiv Letonia și Serbia, ceea ce sugerează o posibilă îmbunătățire generală față de 2023. Cu toate acestea, în țări precum Bulgaria și România, care au raportat cele mai mari rate de mortalitate rutieră în 2023, nu s-a observat încă o schimbare semnificativă în tendințele de siguranță rutieră. Rămâne de văzut dacă media UE pentru 2024 va înregistra o scădere considerabilă a deceselor rutiere, continuând trendul descendent al anilor anteriori.

Care este topul 5 al celor mai sigure țări europene pentru condus în 2024?

Pe locul 5 se află Elveția. Chiar dacă pentru 2024 datele exacte privind numărul de decese rutiere în Elveția nu sunt complet disponibile încă, estimările inițiale indică o ușoară scădere față de 2023. În 2023, Elveția a înregistrat aproximativ 236 decese rutiere. Până la jumătatea anului 2024, numărul de decese raportate este mai mic, sugerând o posibilă îmbunătățire generală în siguranța rutieră, deși o comparație exactă va fi posibilă abia după publicarea datelor finale pentru întregul an.

Pe locul 4 se află Danemarca. În 2023 Danemarca a înregistrat 155 decese rutiere, mai exact 26,1 decese rutiere la un milion de locuitori. Aceasta reprezenta o scădere de

Danemarca se situează pe locul patru, cu 26,22 decese rutiere la un milion de locuitori, conform datelor din 2022. Aceasta reprezintă o scădere de 12,8% față de 2012, când țara înregistra 29,93 decese rutiere la un milion de locuitori. Până la mijlocul anului 2024, s-au raportat scăderi modeste și este probabil să existe, totuși, o diferență cu privire la siguranța rutieră.

Pe locul 3 se află Regatul Unit. În 2023, Anglia a raportat în jur de 25,1 decese rutiere la un milion de locuitori. În 2024 s-ar prea putea ca numărul deceselor rutiere la un milion de locuitori să scadă sub 25, întrucât până în luna august s-au înregistrat aproximativ 1100 de decese rutiere.

Pe locul 2 se află Suedia, iar pe locul 1 Norvegia. Cele două țări se clasează în topul celor mai sigure țări din Europa pentru conducătorii auto. În 2023, Suedia înregistra doar 21,8 decese rutiere la un milion de locuitori, în timp ce Norvegia doar 20. Astfel, Suedia a avut cu 1,8 decese rutiere la un milion de locuitori mai multe decât Norvegia în 2023, ceea ce reprezintă o diferență de aproximativ 9%.

Pe scurt

Suedia și Norvegia sunt considerate printre cele mai sigure țări în ceea ce privește siguranța rutieră din mai multe motive:

  1. Infrastructură de Înaltă Calitate: Ambele țări au investit masiv în infrastructura rutieră, inclusiv drumuri bine întreținute, semnalizare adecvată și măsuri de siguranță avansate, cum ar fi baraje de protecție și piste pentru biciclete.
  2. Reguli Riguroase și Respectare Stricte a Legislației: Suedia și Norvegia au reguli stricte de trafic și controlează cu atenție respectarea acestora. Ambele țări aplică sancțiuni severe pentru încălcarea regulilor de circulație, cum ar fi viteza excesivă, conducerea sub influența alcoolului și neutilizarea centurii de siguranță.
  3. Cultura de Siguranță Rutieră: Există o cultură puternică a siguranței rutiere în ambele țări, unde siguranța rutieră este considerată o prioritate națională. Acest lucru se reflectă în politici publice și inițiative care vizează reducerea accidentelor și protejarea tuturor participanților la trafic.

Aceste sunt doar câteva practici și politici care contribuie semnificativ la scăderea numărului de accidente rutiere și la creșterea siguranței pe drumuri.

Celelalte țări care se află în topul celor mai periculoase țări pentru șoferi în 2024, cum ar fi Bulgaria, România, Serbia, Letonia și Croația ar trebui să ia măsurile necesare pentru a îmbunătăți infrastructura rutieră, să întărească legislația privind siguranța rutieră și să implementeze campanii educative extinse pentru a conștientiza publicul asupra importanței respectării regulilor de trafic. De asemenea, investițiile în tehnologie de asistență la condus și monitorizarea eficientă a respectării regulilor pot contribui la reducerea accidentelor și la creșterea siguranței pe drumuri.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă când te trezești dimineața cu urme de pernă pe față. Explicația care te va uimi
Capital.ro
Mașinile diesel care urmează să fie interzise. Li se va ridica dreptul de circulație. Decizie UE
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cum influențează numerologia ziua alegerilor de 4 mai 2025
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ce înseamnă exact cuvântul ”președinte”. Un termen cu multe semnificații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile