TOPUL celor mai sănătoase APE MINERALE din România

România este una dintre cele mai cunoscute ţări din lume la capitolul izvoarelor apelor minerale naturale. În ţara noastră se găsesc cele mai multe izvoare de bună calitate. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că apele comercializate sunt sănătoase, iar clienţii trebuie să ţină cont de mai mulţi factori.

06 feb. 2015, 11:55
TOPUL celor mai sănătoase APE MINERALE din România

Dr. Lygia Alexandrescu, presedintele Societatii Romane de Educatie Nutritionala din Romania (SREN), sustine ca izvoarele apelor minerale din Romania sunt mai sanatoase decat marea majoritate a celor din Europa, scrie wall-street.ro. Cu toate acestea, cumparatorii trebuie sa fie foarte atenti si sa citeasca datele inscrise pe eticheta produsului, cantitatea de reziduu sec a apelor fiind unul dintre cele mai importante compozitii chimice la care trebuie sa fie atenti.

„Trebuie citita cu atentie eticheta alimentara. Nu ne vom uita la calorii – pentru ca nu e cazul, dar ne vom uita la incarcatura de saruri. O apa buna (plata) trebuie sa contina sub 500mg/l de reziduu sec„, a declarat dr. Lygia Alexandrescu.

Cantitatea de reziduu sec afisata pe apele plate/carbogazoase din Romania reprezinta de fapt totalitatea sarurilor existente intr-un anumit tip de apa, fiind calculata in momentul in care produsul este incalzit la o temperatura de 180 de grade Celsius si ii este stabilita cantitatea de impuritati care va ramane dupa acest procedeu. In cazul in care sunt depasite 500 mg/l, creste considerabil riscul ca acest compus chimic sa se depuna in anumite zone ale corpului, generand litiaza renala/biliara.

Citeşte şi STUDIU. Apa îmbuteliată provoacă diabet, boli de inimă şi chiar cancer

Concentratiile de Calciu (Ca+), dar si de sodiu (Na+) sunt alte doua elemente extrem de importante cand vine vorba de calitatea apei. Medicul nutritionist Lygia Alexandrescu nu recomanda apele minerale plate/minerale cu o cantitate ridicata de calciu (peste 100mg/l) persoanelor care au afectiuni ale rinichilor sau bilei, dar nici cele cu o cantitate ridicata de sodiu celor care sufera de afectiuni ale inimii (hipertensivi) sau bebelusilor.

In ceea ce priveste concentratia de magneziu din apa (Mg+), o apa plata/carbogazoasa cu o concentratie cat mai mare de magneziu este sanatoasa, echilibrand nivelul metabolic al organismului. Aceasta a precizat ca nivelul de magneziu maxim pe care un adult trebuie sa il consume zilnic nu trebuie sa depaseasca 400mg/l.

TOPUL celor mai sanatoase APE MINERALE PLATE

Conform analizei wall-street.ro, derulata in perioada 1- 10 mai, din cele 20 de branduri analizate reiese ca numai 13 au publicat pe eticheta cantitatea de reziduu sec, in timp ce concentratiile de calciu, sodiu si magneziu se regasesc pe toate etichetele produselor.

Citeşte şi Ce ţi se întâmplă dacă bei prea multă apă. Nimeni nu ţi-a spus de „intoxicaţia cu apă”

In acest fel, Bucovina, detinuta de catre Rio Bucovina, este considerata cea mai sanatoasa apa minerala plata de pe piata, cu un continut de 78 mg/l de reziduu sec, conform buletinului de analiza SNAM din data de 8.06.2011. Pe locul doi se afla Aquatique, detinuta de catre Romaqua Group, care are un nivel al reziduului sec de 87 mg/l, conform buletinului de analiza al LAREX din august 2012. Pe locul trei este apa minerala plata Keia, detinuta de catre Nicoltana SA care, conform buletinului de analiza LAREX din aprilie 2009 are o concentratie chimica de reziduu sec de 124 mg/l.

TOPUL celor mai sanatoase APE MINERALE CARBOGAZOASE

In Romania peste 70% dintre consumatori prefera apa cu dioxid de carbon, conform datelor oferite de Asociatia Producatorilor de Ape Minerale din Romania (APEMIN). Medicii nutritionisti spun ca apele minerale carbogazoase au in general o concentratie mai mare de reziduu sec si de compusi chimici (calciu, sodiu) si nu sunt recomandate persoanelor care sufera de probleme cu rinichii sau de hipertensiune.

In topul celor mai sanatoase ape minerale carbogazoase din Romania se afla Keia (imbogatita cu dioxid de carbon), produsa de catre Nicoltana SA, cu o concentratie de 124 mg/l de reziduu sec (conform buletinului de analiza LAREX din aprilie 2004), urmata de Azuga cu 155 mg/l concentratie de reziduu sec si de Apa Craiului (produsa de Cheresta Dambovicioara) cu 196 mg/l.

Citeşte şi Ce se întâmplă în corpul nostru când bem apă pe stomacul gol