Topul celor mai uimitoare 10 „oraşe fantomă” din lume GALERIE FOTO

Oraşele fantomă ale lumii atrag prin nefirescul lor. Locuri în care în trecut comerţul era în floare, în care copiii se jucau în parcuri sub privirile părinţilor şi în care oamenii îşi construiau un viitor sunt acum cu desăvârşire părăsite. Unele sunt atracţii turistice dar în altele este ilegal sau chiar periculos de mers, potrivit Oddee.com.

RomaniaTV.net
19 sept. 2012, 05:25

Kolmanskop (Namibia): Îngropat în nisip


Kolmanskop

Kolmanskop este un oras-fantomă din sudul Namibiei, la câțiva kilometri de portul de Lüderitz. În 1908 Lüderitz a fost aruncat într-o febră a diamantelor, iar oamenii s-au grabit în deșert Namibiei sperând să facă o avere. În doi ani, un oraș, complet cu un cazinou, şcoală, spital şi clădiri rezidenţiale exclusiviste, a fost înfiintat în deșert. Dar, la scurt timp după scăderea vânzărilor de diamante, după Primul Război Mondial, a venit începutul sfârșitului. În 1950, orașul era pustiu și dunele au început să recupereze ce a fost dintotdeauna al lor.

Pripyat (Ucraina): Casa muncitorilor de la Cernobîl


Pripyat

Un oraş populat de 50.000 de oameni, Pripyat, a fost părăsit în cea mai mare grabă acum 26 de ani, când, pe 26 aprilie 1986, dezastrul s-a produs. Pe această dată la Cernobîl avea loc cea mai mare catastrofă nucleară din istoria omenirii, care a expus 6,6 milioane de persoane la riscul morţii.

Efectele tragediei s-au imprimat în destinul mai multor generaţii, dar este marcat înfiorător de vizibil şi în locul de unde s-a declanşat dezastrul. Intrarea în localitate este interzisă, iar cei care posedă autorizaţie în acest sens trebuie să treacă prin trei filtre pentru a vizita zona.

Anii care au trecut de la catastrofa nucleară au permis reîntoarcerea naturii, printre construcţii: copacii şi iarba au crescut prin crăpăturile din asfalt, deşi zona este încă radioactivă. Parcul de distracţii din Pripyat nici măcar nu a mai apucat să fie deschis.

 

SAN ZHI (Taiwan): O stațiune futuristă

 

San Zhi

În nordul Taiwanului, acest sat futurist a fost inițial construit ca un staţiune de vacanţă de lux pentru bogați. Cu toate acestea, după numeroase accidente mortale în timpul construcției, producţia a fost oprită. Motive ca lipsa banilor și lipsa voinţei a însemnat că lucrarea a fost oprită definitiv, iar în urmă au rămas structurile modulare. Într-adevăr, zvonurile locale sugerează că orașul este acum bântuit de fantomele celor care au murit.

CRACO (Italia): Un oraș fascinant medieval

 

Craco

Craco este situat în regiunea Basilicata și în provincia Matera. Acest oraş medieval este asemănător celor din zona, construit pe dealuri lungi, ondulate, care să permită creșterea de grâu și a altor culturi. Craco poate fi datat la 1060 când terenul a fost în proprietatea Arhiepiscopului Arnaldo, Episcop de Tricarico. Această relaţie de lungă durată cu Biserica a avut o influență mare asupra locuitorilor de-a lungul veacurilor.

În 1891, populația Craco se ridica la peste 2.000 de persoane, deși au existat multe probleme, cu condiții precare pentru agricultură care i-au dus pe oameni la disperare. Între 1892 și 1922 peste 1.300 de persoane s-au mutat în oraș în America de Nord. Agricultura săracită a fost urmată de cutremure, alunecări de teren și război. Toate aceste lucruri au contribuit la o migrare în masă.

Oradour-sur-Glane (Franţa): Oroarea din al Doilea Război Mondial


Oradour-sur-Glane

Sătucul mic din Oradour-sur-Glane, Franța, este scena unor întâmplări de groază. În timpul celui al Doilea Război Mondial, 642 de locuitori au fost masacrați de către soldații germani ca pedeapsă pentru Rezistenţa franceza. Germanii au intenționat inițial să vizeze oraşul Oradour-sur-Vayres din apropiere și au invadat eronat Oradour-sur-Glane pe 10 iunie 1944. Oamenii au fost înghesuiți în hambare unde au fost împușcați în picioare astfel încât aceştia să moară mai lent. Femeile și copiii, care au fost ținuți într-o biserică, au pierit toți atunci când încercarea lor de a scăpa a fost întâmpinată cu gloanţe de mitraliere. Satul a fost distrus de germani după aceea. Ruinele sale înca stau astăzi ca o amintire pentru cei morți și un memento al evenimentelor care au avut loc.

 

Hashima (Japonia): Insula Interzisă


Hashima

Insula este una dintre cele 505 insule nelocuite din prefectura Nagasaki din Japonia.  Aflat la 15 kilometri de oraşul Nagasaki, oraşul Hashima este complet părăsit de aproape patru decenii. Oraşul Hashima din Japonia, care a fost numit „Battleship Island”, deoarece seamănă cu o navă de război, este acum pustiu, plin de ruine şi la un pas de a se prăbuşi în mare.

În trecut era un orăşel minier, însă atunci când minele s-au închis, în 1974, locuitorii au plecat. Acum clădirile au rămas fără geamuri şi sunt nişte ruine. Multe dintre obiectele pe care le foloseau foştii locatari încă se află pe insulă, acoperite de praf.

Peisajul dezolant atrage mulţi curioşi, care vin anual să vadă oraşul-fantomă din Japonia. Totuşi, este ilegal să intri în oraş. Astfel, cei care doresc să fotografieze şi să se fotografieze printre ruine o fac ilegal şi îşi acoperă feţele, pentru a nu fi recunoscuţi şi traşi la răspundere.

 

KADYKCHAN (Rusia): Amintiri ale Uniunii Sovietice


KADYKCHAN

Kadykchan a fost unul din multele orașe mici din Rusia, care a căzut în ruină atunci când Uniunea Sovietică s-a prăbușit. Rezidenții au fost forțați să se mute pentru a avea acces la servicii precum apă curentă, școli și îngrijire medicală. Deşi a fost odată un oraș minier de 12.000 de oameni, acesta este acum pustiu. În graba lor de a pleca, locuitorii au lăsat lucrurile personale în urmă, astfel încât se pot găsi încă jucării, cărți, îmbrăcăminte și alte obiecte roase de vreme în casele părăsite.

Kowloon Walled CITY (China): Un oraș fără de lege


Kowloon

Kowloon Walled City a fost situat chiar în afara oraşului Hong Kong, China, în timpul dominației britanice. Un fost post de gardă pentru a proteja zona împotriva piraților, el a fost ocupat de Japonia în timpul celui de-al doilea război mondial și ulterior preluat de intruși după predarea Japoniei. Nici Marea Britanie, nici China, nu au vrut responsabilitatea pentru el, așa că a devenit un oraș fără de lege.

Populația sa a înflorit timp de decenii, iar oraşul era plin de construcţii labirintice şi gunoi. Clădirile au ajuns atât de înalte încât lumina soarelui nu a putut ajunge la nivelurile inferioare și întregul oraș a trebuit să fie luminat cu lumini fluorescente. Acesta a fost un loc unde bordelurile, cazinourile, saloanele de prizat cocaină și fabricile ilegale erau trecute cu vederea de către autorități. Oraşul insalubru şi în care infracţionalitatea era în floare a fost în cele din urmă dărâmat în 1993, după o decizie reciprocă a autoritățillor britanice și chineze.

Famagusta (Cipru): Odată o destinație turistică de top, acum un oraș fantomă


Famagusta

Varosha este o localitate din Republica nerecunoscută a Ciprului de Nord. Înainte de invazia turcă din Cipru în 1974, a fost zona turistică modernă a oraşului Famagusta. Când armata turcă a câștigat controlul asupra zonei în timpul războiului, l-au închis și l-au împrejmuit. În ultimele trei decenii, acesta a fost abandonat şi a devenit un oraș fantomă. În anii 1970, orașul era pe locul întâi ca destinație turistică în Cipru.

Agdam (Azerbaidjan): Odată un oraș 150.000 de oameni, acum un „oraş fantomă”


Agdam


Oraşul Agdam, din Azerbaidjan, a fost odată un oraș înfloritor cu 150.000 de locuitori. Acesta a fost pierdut în 1993 în timpul războiului din Nagorno Karabah. Deși în oraș nu s-au purtat lupte, el a căzut victimă actelor de vandalism în timp ce era ocupat de armeni. Clădirile sunt dărâmate și goale, cu moschee acoperite de graffiti. Rezidenții din Agdam s-au mutat în alte zone din Azerbaidjan și în Iran.