Topul jafurilor PERFECTE din istorie

Au fost destule jafuri în istorie în care hoţii nu au fost prinşi, dar doar câteva cu miză foarte mare. Vorbim de jafuri de sute de milioane de dolari sau chiar furturi de obiecte cu o valoare inestimabilă. Unii hoţi au dat dovadă de un curaj nebun, alţii au fost extrem de ingenioşi, iar alţii au avut pur şi simplu noroc, potrivit Oddee.com.

RomaniaTV.net
21 sept. 2012, 05:43
Topul jafurilor PERFECTE din istorie

1. Hoții gemeni cu un alibi de top – 5 milioane de euro

În 25 februarie 2009, trei tâlhari mascați cu foarte mult curaj au pătruns în Kaufhaus des Westens, al doilea cel mai mare magazin din Europa. Cu o scară de funie, oamenii au putut să răscolească etajul principal fără a declanșa senzori sau alarme. Dar ceea ce ar fi putut fi o eroare fatală – au lăsat în urmă o mănuşă – s-a încheiat prin a crea o situație bizară. ADN-ul găsit pe mănușa se potrivea la două persoane: gemenii identici identificaţi ca Hassan şi Abbas O. Legislația germană prevede ca fiecare persoană să fie condamnată în mod individual. Pentru că ADN-ul gemenilor este atât de asemănător, niciunul nu a putut fi legat în mod definitiv de probe. Poliția germană a fost forțată le dea drumul, iar al treilea om nu a fost găsit nici până în ziua de azi.

2. Dan „DB” Cooper – 200.000 dolari SUA – Singurul caz de deturnare nerezolvat din istoria aviației SUA

D.B. Cooper este cel mai faimos „pirat aerian” din istorie. El a cumpărat un bilet sub numele (fals) de Dan Cooper, pentru o cursă spre Portland, Oregon, pe 24 noiembrie 1971. După decolare, a ameninţat că va detona o bombă şi a cerut 200.000 de dolari şi patru paraşute. După ce avionul a aterizat şi cererile i-au fost îndeplinite, Cooper i-a cerut pilotului să decoleze din nou cu destinaţia Mexic. El s-a paraşutat de la 3.000 de kilometri altitudine în statul Washington, cu tot cu bani. Trupul lui Cooper nu a fost găsit nici până în ziua de azi, iar anchetatorii nici măcar nu ştiu dacă el a supravieţuit sau nu saltului.

3. Furtul de la Muzeul Gardner – 300 milioane dolari

Pe 18 martie 1990, a doua zi după Ziua Sfântului Patrick, polițiștii au ajuns la ușa Muzeului Isabella Stewart Gardner din Boston, sub pretextul că au fost sunaţi să intervină. Încălcând protocolul, ofițerul de securitate i-a lăsat înăuntru. Unul dintre bărbați a spus că are un mandat de arestare pentru paznic și falşii poliţişti l-au convins să-și părăsească postul. O mişcare foarte proastă, pentru că „polițiști” erau hoţi deghizaţi. Ei l-au încătușat repede pe paznic și i-au ordonat să-l cheme pe celalalt ofiţer de pază, care a fost, de asemenea, încătuşat. Hoții au dispărut cu 13 picturi, inclusiv capodopere de Rembrandt, Vermeer, Degas, în valoare de 300 milioane dolari. Nimeni nu a fost arestat vreodată în legătură cu crima şi nici nu au fost vreodată recuperate picturile. Probabil a fost norocul irlandezului.

4. Japonia – Jaf de 300 de milioane de yeni

Tokyo, Japonia, 10 decembrie 1968 – O maşină a băncii Nihon Shintaku Ginko, transportând 300 de milioane de yeni (817.000 de dolari), este trasă pe dreapta de un polițist pe o motocicletă, care avertizează şoferul în legătură cu o bombă amplasată sub vehicul. Deoarece mai fuseseră amenințări cu bombă împotriva băncii, cei patru pasageri, agenţi de securitate, şi şoferul au ieșit din vehiculul să inspecteze maşina. Câteva momente mai tarziu, fumul și flăcările puteau fi văzute sub autoturism, ceea ce i-a determinat pe angajaţii băncii să se ferească şi să facă mai mulţi paşi înapoi. Desigur, s-a dovedit că fumul era de la o petardă și polițistul era deghizat. El a sărit în mașină și a gonit cu banii. Chiar dacă au existat 120 de probe, 110.000 de suspecţi și 170.000 de anchetatori din poliție în acest caz, bărbatul nu a fost prins niciodată.

5. Cel mai mare jaf de diamante din lume – 100 milioane de dolari

Este cel mai mare jaf de diamante din istorie, din seiful cel mai impenetrabil din lume, situat în Antwerp, Belgia. Seiful era protejat de un sistem de blocare cu 100 de milioane de combinații posibile, precum și de senzori de căldură, radar, câmpuri magnetice, precum și de o forță de securitate privată. Pe 15 februrarie 2005, folosind o serie de mişcări de experţi, hoții au reușit să se apropie de seif, să spargă cutiile de depozitare a banilor, și să fugă cu prada. Și, deși pretinsul lider al bandei, Leonardo Notarbartolo, a fost prins și condamnat la 10 de ani, el a fost eliberat pe bună purtare. Banii nu au fost niciodată recuperaţi iar ceilalţi complici s-au făcut nevăzuţi.

6. Jaful de la Banca First National din Chicago – 1 milion de dolari

Vineri, pe 07 octombrie 1977, un lucrător bancar a numărat 4 milioane de dolari în numerar și i-a depozitat într-un seif bine păzit, două etaje mai jos, sub Banca First National din Chicago. Apoi poof! Marți dimineața, banii sunt număraţi din nou, și surpriză! 1 milion de dolari – în bancnote de $ 50 și $ 100 și cântărind peste 80 de kilograme – a dispărut ca prin magie. În 1981, 2300 de dolari din banii respectiv au apărut într-un raid la traficanţii de droguri, dar în rest, atât autorii cât şi restul sumei au fost de negăsit.

7. Jaful de la Harry Winston – 108 milioane dolari

Câștigătorul premiului pentru cel mai îndrăzneţ jaf merge la autorii așa-numitului jaf Harry Winston. Pe 4 decembrie 2008, patru bărbați, dintre care trei cu peruci lungi şi blonde și deghizaţi în femei, au intrat în celebrul magazin de bijuterii din Paris, chiar înainte de ora închiderii. Odată ajunși acolo, ei au scos o armă Magnum .357 și o grenadă de mână și au început jaful. 15 minute mai târziu, au fugit cu diamantele, rubinele și smaraldele în valoare de aproape 108 milioane de dolari. Anchetatorii cred că este vorba de banda notorie de sârbi „Panterele Roz”, responsabile pentru jafuri în valoare de 132 milioane dolari, în întreaga lume, și care nu au fost niciodată prinşi.

8. Crucea Tucker – inestimabil

Crucea Tucker, numită aşa după scafandrul Teddy Tucker, care, în 1955, a recuperat din epava din 1594 a navei San Pedro, o cruce de aur de 22 carate, cu smaralde înglobate și considerată de o valoare inestimabilă. Cu toate acestea, Tucker a vândut-o Guvernului din Bermuda pentru o sumă nedezvăluită. În 1975, Crucea a fost mutată la Muzeul de Artă Bermuda pentru a fi expusă Reginei Elisabeta a II. Nimeni nu stie cand sau cum, dar în timpul acestei tranziții, un hoț inteligent a înlocuit originalul cu o replică din plastic ieftin. Probabil acest artefact istoric a fost topit şi vândut pe piața neagră.

9. Jaful de la banca Bagdad – 282 milioane dolari

Pe 11 iulie 2007 Dar Es Salaam, o instituție financiară privată, a fost prădată de doi, sau, eventual, trei gardieni, care au fugit cu o treime dintr-un miliard de dolari în bancnote. Poate că banca nu a vrut ca oamenii să înceapă să se întrebe unde, cum, și de ce a avut banca atât de mulţi bani la îndemână, astfel încât s-a păstrat liniştea asupra jafului și incidentul nu prea a fost raportat în presă.

10. „Gaşca asipratorilor” din Franţa – 600.000 euro

Aceşti hoţi câștigă premiul pentru ingeniozitate. Monoprix, un lanț de supermarketuri francez, blochează în interiorul lor banii în euro în seifuri de oțel foarte groase. Dar tuburile pneumatice conectate la seifuri nu sunt chiar atât de bine securizate. Folosind un burghiu și un aspirator, gaşca „à l’aspirateur” a furat prin această metodă până în prezent 600,000 de euro în 15 jafuri.