Topul țărilor care sprijină financiar Ucraina în război. La cât se ridică ajutorul acordat de țara noastră

Statele Unite și Uniunea Europeană ocupă primele poziții în clasamentul principalilor furnizori de ajutor pentru Ucraina, potrivit unei analize publicate de Le Monde, bazată pe datele Institutului Kiel pentru Economia Mondială. Raportarea sprijinului oferit la PIB-ul fiecărei țări și la contribuția per capita arată că Norvegia a fost cel mai generos susținător al efortului de război al Kievului. România se situează pe locul 19 în acest clasament, conform datelor disponibile pentru luna decembrie 2024.
Filip Stan
05 mart. 2025, 10:23
Topul țărilor care sprijină financiar Ucraina în război. La cât se ridică ajutorul acordat de țara noastră

Sprijinul financiar acordat Ucrainei a fost un subiect de controversă între administrația americană și partenerii europeni. Donald Trump a susținut în repetate rânduri că Statele Unite au oferit Ucrainei, în ultimii ani, ajutoare în valoare de aproximativ 350 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, potrivit unei analize publicate de Le Monde, bazată pe datele oferite de Kiel Institute for the World Economy, sprijinul oferit de Statele Unite Ucrainei a fost estimat la 118,99 miliarde de euro, echivalentul a 0,55% din PIB-ul american. Din această sumă, aproximativ 65 de miliarde de euro au fost alocate pentru asistență militară directă, 49,96 miliarde de euro au reprezentat ajutor financiar, iar 3,44 miliarde de euro au fost destinate acțiunilor umanitare.

Tema sprijinului financiar oferit Ucrainei a reprezentat o sursă de disensiune între administrația americană și restul lumii, Donald Trump a afirmt în repetate rânduri că țara sa, în ultimii ani, a trimis în ajutorul Kievului echivalentul a 350 de miliarde de dolari.

Citește și: Documentul de care au nevoie românii pentru a intra în Marea Britanie. Când intră în vigoare și cum se obține

Însă analiza Le Monde, bazată pe cifrele Kiel Institute for the World Economy, ajutorul acordat de SUA a fost evaluat la 118,99 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă 0,55 din PIB-ul Statelor Unite. Circa 65 de miliarde de euro au reprezentat sprijin militar direct, 49,96 de miliarde de euro ajutor financiar și 3,44 de miliarde au fost investiți în acțiuni umanitare.

Al doilea cel mai important sprijin, ca valoare, a fost oferit de Uniunea Europeană, care a redirecționat către Ucraina 115,7 miliarde de euro. Din această sumă, 113,14 miliarde de euro au fost acordate sub formă de asistență financiară, iar 2,56 miliarde de euro au fost destinate ajutorului umanitar.

Dintre statele europene, Marea Britanie a fost cel mai mare contributor la sprijinul oferit Ucrainei, cu un total de 27,18 miliarde de euro. Din această sumă, 20,08 miliarde de euro au fost alocate pentru asistență militară, 6,17 miliarde de euro au reprezentat sprijin financiar, iar 930 de milioane de euro au fost destinate ajutorului umanitar.

Germania a fost un alt actor-cheie în susținerea Ucrainei, oferind un ajutor total de 25,53 miliarde de euro. Din această sumă, 20,88 miliarde de euro au fost direcționate către sprijinul militar.

Cu 1,12 miliarde de euro alocați în sprijinul Ucrainei, România se află pe locul al 19-lea

Dacă luăm în considerare procentul din PIB alocat sprijinului pentru Ucraina, Norvegia se află pe primul loc, oferind echivalentul a 3,34% din PIB-ul său, adică 14,99 miliarde de euro. Pe locul doi se situează Estonia, cu o contribuție de 3,27% din PIB, respectiv 1,13 miliarde de euro. Danemarca ocupă poziția a treia, alocând 2,56% din PIB, ceea ce se traduce în 9,47 miliarde de euro.

România se clasează pe locul 19 în ceea ce privește procentul din PIB alocat sprijinului pentru Ucraina. Până în prezent, țara a oferit un ajutor total de 1,12 miliarde de euro, echivalent cu 0,42% din PIB. Din această sumă, 990 de milioane de euro au fost direcționate către sprijin militar, iar 120 de milioane de euro au fost alocate pentru ajutor umanitar.

România se situează peste Bulgaria, comentează editorii de la Liberatea, care a oferit Ucrainei un sprijin de 240 de milioane de euro, dar sub Polonia, un alt pilon NATO pe flancul estic. Polonia a alocat un ajutor total de 5,03 miliarde de euro, echivalent cu 0,8% din PIB-ul său, cea mai mare parte fiind destinată sprijinului militar – 3,64 miliarde de euro.

Potrivit Le Monde, care citează Comisia Europeană, spre Ucraina au fost „distribuite” 135,4 miliarde de euro, dintre care 47,4 miliarde de euro au fost sub formă de împrumuturi.

În perioada administrației Iohannis, președintele României a ales să nu comunice public niciun detaliu clar referitor la sprijinul pe care România îl oferă Ucrainei. Iar această poziționare a avut și Guvernul, unde niciun oficial, în special MAE, nu a oferit date despre ajutor.

Întrebări referitoare la modul cum susține România Ucraina au apărut inclusiv în interviurile date în media occidentală de șefii MAE, însă în precizările oficialilor români mereu a fost subliniat că datele nu pot fi făcute publice.

Citește și: Europa se înarmează. Ursula von der Leyen: Vom sprijini Ucraina, întreprinzând în acelaşi timp o creştere a apărării europene

 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Singurele zodii pentru care se răstoarnă căruță cu noroc. Au portofelul plin, belșug și fericire din abundență, Berbecii cei mai avantajați de astre
Capital.ro
Schimbare majoră la inspecția tehnică auto. Milioane de șoferi sunt obligați să plătească anual
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Mituri despre cartea de identitate electronică. Care e, de fapt, adevărul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ITP anual pentru vehiculele mai vechi de 10 ani. Noi reguli UE. Nu ma treci inspecția tehnică periodică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare