Tortul Medovik are la bază o reţetă rusească şi face furori printre gospodine. Este un desert însiropat şi crocant, în acelaşi timp, a cărui preparare, în ciuda aparenţelor, nu necesită abilităţi de chef.
:format(webp):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2023/02/tort-Medovik.jpg)
Deliciosul tort Medovik este un desert cu miere inventat la curtea din Sankt Petersburg pentru a o impresiona împărăteasa Elisabeta a Rusiei, soția lui Alexandru I. Totuşi, tortul Medovik a cunoscut succesul abia în epoca sovietică. Deşi are un aspect elegant şi impozant, este preparat cu ingrediente banale.
Legenda spune că împărăteasa detesta prăjiturile de acest tip, pentru că erau destul de greu de digerat. Un tânăr bucătar, dorind să impresioneze curtea, a reinventat desertul înlocuind aluatul tradiţional cu biscuiţi. Împărăteasa a fost pur şi simplu fascinată.
Tort Medovik, ingrediente necesare pentru 8 persoane
Pentru foi
- 3 ouă
- 150 g zahăr
- 100 g unt
- 80 g de miere
- 5 g bicarbonat de sodiu
- 500 g făină
Pentru cremă
- 400 ml smântână fermentată (acră) cu 25% grăsime
- 400 ml smântână pentru frișcă cu minim 30% grăsime
- 2 linguriţe extract de vanilie
- 190 g zahăr pudră
Tort Medovik, mod de preparare
Pentru început, bate ouăle cu zahărul până ce spuma se albește. Adaugă untul și mierea. Transferă compoziţia într-o cratiță și încălzeşte-o la bain-marie, amestecând, până când mierea și untul se topesc complet. Ia cratiţa de pe foc.
Adauga bicarbonatul, apoi făina treptat. Pe o suprafață de lucru presară făină din belşug. Frământă aluatul până se omogenizează. Dacă aluatul este încă lipicios, mai adaugă făină. Taie aluatul în 8 părți egale.
Pe o foaie de copt presară făină şi întinde aluatul, astfel încât să aibă cam 0,5 cm grosime. Taie aluatul cercuri cu diametrul de 20 cm. Nu arunca marginile pe care le-ai dat la o parte după ce ai tăiat cercurile.
Înţeapă toată suprafaţa aluatului cu furculița.
Coace fiecare cerc timp de 7-8 min la 175° C. De asemenea, coace și resturile.
Amestecă resturile coapte şi sfărâmă-le.
Acum începe prepararea cremei: pune smântâna pentru frișcă într-un bol și amestecă cu ajutorul mixerului până când se întărește. Adaugă smântâna fermentată și mixează uşor doar cât să se omogenizeze. Adaugă zahărul pudră și extractul de vanilie și omogenizează din nou. Nu mixa prea mult deoarece crema trebuie să fie fină fină, pufoasă, fluidă.
Pune la rece aproximativ 150 g de cremă pe care o vei folosi pentru decor. Restul de cremă o împarţi egal pe fiecare foaie. Alternează straturile de foi și cremă și presează foarte ușor cu palmele pe ultima foaie ca să facă priză. Încheie montarea tortului cu un strat de cremă și netezeşte părțile laterale cu restul de cremă.
Acoperă tortul cu resturile coapte şi mărunţite, apoi introdu tortul la frigider pentru câteva ore.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20