Torţionarul Florian Cormoş, acuzat de moartea a 115 deţinuţi politic, intervievat de BBC

Torţionarul Florian Cormoş, acuzat de de moartea a 115 deţinuţi politici, a fost intervievat de BBC. Cormoş, fost comandant al lagărului de la Cernavodă, a negat acuzaţiile de crime împotriva umanităţii şi chiar a râs când jurnaliştii l-au întrebat dacă se consideră vinovat.

12 feb. 2014, 13:44
Torţionarul Florian Cormoş, acuzat de moartea a 115 deţinuţi politic, intervievat de BBC

Fostul torţionar, acum în vârstă de 87 de ani, este acuzat că în perioada 1952-1953, pe durata a doar patru luni, a provocat moartea a 115 deţinuţi din lagărul de muncă forţată de la Cernavodă. Jurnaliştii l-au întrebat cum a fost posibil ca atâţia oameni să moară.

Jurnaliştii BBC amintesc că până şi autorităţile comuniste l-au găsit vinovat pe Cormoş de cruzime, într-un proces pe care fostul torţionar l-a numit „unul de faţadă”. În urma unei anchete, a fost condamnat la moarte, pentru ca ulterior pedeapsa să-i fie transformată în muncă silnică pe viaţă. După patru ani de închisoare a beneficiat de o amnistie şi a fost eliberat.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc a cerut Parchetului de pe lânga Înalta Curte începerea urmăririi penale a lui Florian Cormoş pentru genocid. Este al treilea torţionar pentru care se cere începerea urmăririi penale.