Tot ce trebuie să ştii despre arăturile de primăvară. Cum pregăteşti câmpul şi utilajele

Pentru a oferi cele mai bune condiţii pentru semănat, este necesar ca procesele fizice, biologice şi chimice din sol să se desfăşoare cât mai mult în timp. Astfel, tot timpul când pamântul nu este ocupat de o cultură, el trebuie să fie negru, adică să stea arat şi grăpat, fără buruieni. Este important a nu se întârzia nicio zi aratul după ridicarea recoltei.

RomaniaTV.net
01 feb. 2016, 14:41
Tot ce trebuie să ştii despre arăturile de primăvară. Cum pregăteşti câmpul şi utilajele

De asemenea, solul se ară cel mai bine când este reavăn. Dacă arăm un sol mai argilos sau lutos la un conţinut prea mare de umiditate, plugul scoate felii sau curele care se întăresc şi apoi se mărunţesc foarte greu.Dacă arăm solul când este prea uscat, scoatem la suprafaţă bulgări mari.

Mărunţirea acestor bulgări se face foarte greu şi cu multă cheltuială de energie. Numai la un conţinut mijlociu de umiditate plasticitatea şi coeziunea au valori minime şi solul se poate lucra în condiţii fizice bune, cu cheltuială de energie şi de combustibil normală, cu uzaj minim al maşinilor şi uneltelor agricole.

Citeşte şi  Cum va fi AGRICULTURA în 2016. Iată ce prevesteşte CALENDARUL FOILOR de CEAPĂ VIDEO

Un sol argilos arat la un conţinut optim de umiditate se poate pregăti pentru semănat deseori numai cu o singură grăpare.

Acelaşi sol la un conţinut prea mare sau prea mic de umiditate, când se scot bulgări mari şi consistenţi se pregăteşte pentru semănat prin lucrări numeroase şi repetate de discuire, tăvălugire şi grăpare fără ca totuşi să se poată sfărâma toţi bulgării.

Într-un teren bulgăros, semănatul este neuniform, răsărirea neomogenă, cu goluri multe în care cresc buruienile şi recolta va fi scăzută cantitativ şi slabă calitativ. Pe lângă aceasta, există riscul deteriorării utilajelor.

Citeşte continuarea pe antensatelor.ro