Tot ce trebuie să știi despre consumul de slănină. Mihaela Bilic, secretul de a ne păstra organismul sănătos de sărbători: „Mâncați de toate, dar nu la o singură masă”

Știm cu toții că, de sărbători, românii consumă mâncare în cantități mult mai mari decât de obicei. Printre cele mai consumate produse de Crăciun se numără carnea de porc, slănina, cozonacul, piftia, șoriciul, sarmalele, jumările și lista poate continua. Sunt mâncăruri grase care pot afecta sănătatea, dacă nu sunt consumate cu măsură.

04 dec. 2022, 11:50
Tot ce trebuie să știi despre consumul de slănină. Mihaela Bilic, secretul de a ne păstra organismul sănătos de sărbători: „Mâncați de toate, dar nu la o singură masă”

Mihaela Bilic, cunoscutul medic nutriționist, a explicat care sunt beneficiile slăninii pentru organism și când ar fi cazul să ne oprim.

Nutriționistul spune că slănina de porc este „o sursă de grăsime sănătoasă”. Mihaela Bilic a făcut o ”strategie culinară pentru Sărbători” pentru a veni în ajutor românilor cu o serie de recomandări.

”Somonul cu picioare e… porcul de Mangalița. Iată o analiză concretă a conținutului de acizi grași din slănina acestui animal. Puteți vedea cu surprindere că procentul de grasimi mono- și poli-nesaturate depășește cu mult pe cel al grăsimilor saturate. Mai aproape de uleiul de măsline și de somon, slănina de porc e o sursă de grăsime sănătoasă. Și de sezon”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Mihaela Bilic: Puteți mânca din toate însă nu tot la o singură masă

Mihaela Bilic ne sfătuiește să nu mâncăm toate preparatele pe care le avem acasă la o singură masă.

”Puteți mânca din toate însă nu tot la o singură masă! Consumați aperitivele dimineața, ciorba și sarmalele la prânz, iar friptura și cozonacul la masa de seară. O altă variantă ar fi să vă mulțumiți cu jumătate de porție, în felul acesta puteți gusta din mai multe preparate la o singură masă și să rămâneți în același buget de calorii”, spune Mihaela Bilic.

Citește și Dieta omului sărac! Mihaela Bilic a dezvăluit secretul prin care slăbim 30 de kg

Între mese ar trebui să existe pauze de 2-3 ore, timp în care e recomandat să facem mișcare.

”Faceți pauze de 2-3 ore între mese, să încercați să ieșiți la aer liber și să faceți puțină mișcare – preparatele culinare sunt cu atât mai gustoase cu cât ne este mai foame. Dacă anticipați un festin, în orele premergătoare consumați doar iaurt sau ciorbă ca să lăsați loc pentru ospățul ce va urma. Piftia este și ea un fel dietetic de mâncare, care ține de foame cu puține calorii”, mai spune nutriționistul.

Citește și Postul Crăciunului 2022. Mihaela Bilic a inventariat greşelile de alimentaţie din post. Nimeni nu rezistă la punctul 3!

Ce produse sunt pe lista neagră de sărbători

În ceea ce privește cozonacul și turta dulce, aceasta ne informează că sunt ”mai puțin periculoase pentru siluetă decât prăjiturile și torturile. Cozonacul este mai degrabă o pâine dulce și cu cat e mai pufos, cu atât e mai dietetic. Atenție, umplutura de nucă și zahăr poate dubla conținutul de calorii, deci păstrați proporțiile corecte”.

Alcoolul are un aport caloric foarte ridicat și deshidratează. Tocmai de aceea e foarte importantă cantitatea și să beți multă apă după. Recomandarea Mihaelei Bilic este să ”consumați 2 pahare de apă pentru fiecare pahar de vin, în felul acesta ajutați ficatul să elimine alcoolul din circulație. Iar dacă ați exagerat cu cantitatea, tot hidratarea rezolvă mahmureala de a 2-a zi, adică apă, cafea, ciorbă sau zeamă de varză”, a mai completat Mihaela Bilic.