Tot mai mulți români sunt hotărâți să plece din țară din cauza sărăciei și a corupției. Rezultatele îngrijorătoare ale unui sondaj recent

Nemulțumiți de ceea ce se întâmplă în țară, tot mai mulți români se gândesc să plece definitiv peste hotare.

09 apr. 2023, 11:37
Tot mai mulți români sunt hotărâți să plece din țară din cauza sărăciei și a corupției. Rezultatele îngrijorătoare ale unui sondaj recent
Tot mai mulți români se gândesc să părăsească țara

Sărăcia, corupția și mentalitatea învechită a celor din jur au devenit factori care nu mai pot fi agreați de români. În urma unui sondaj a reieșit că jumătate din respondenți își doresc să plece din țară.

Majoritatea românilor ar alege țări precum Marea Britanie, Germania și Statele Unite pentru a începe o nouă viață.

Nu e un lucru greu ca românii să găsească ceva care nu merge bine în țară. Jumătate dintre cei care au răspuns la sondajul realizat de compania de cercetare de piață Daedalus au adunat multe neplăceri, așa că se gândesc să plece din România.

Femeile sunt mai înclinate să părăsească țara din motive economie și caută o viață mai bună, pe când bărbații par a fi mai deranjați de corupția din țară. Atunci când decid să emigreze, motivele diferă și în funcție de vârstă. Tinerii se gândesc mai mult la oportunitățile legate de carieră, iar cei cu vârste între 30 – 44 de ani vor ca țara adoptivă să aibă un sistem de educație bun, iar cei de peste 45 de ani vor ca autoritățile de acolo să fie mai cinstite.

Citește și: Ofertele Lidl de Florii 2023 pe care nu trebuie să le ratezi. Două produse cu preț redus vor fi cumpărate ca pâinea caldă de către români

Dacă în trecut Italia și Spania reprezentau o mare atracție pentru români, acum lucrurile s-au schimbat. Mulți se îndreaptă către Germania, Marea Britanie ori Statele Unite, unde nivelul de trai este mai ridicat.

„Ne-a convins să rămânem aici și avem în prezent o viață frumoasă și mulțumitoare din toate punctele de vedere. Și din punct de vedere material, și din punct de vedere profesional. Este vorba, în primul rând, despre siguranța pe care o simt, despre calitatea vieții, despre diversitatea cu care Germania este obișnuită, și toate acestea creează un mediu prielnic întemeierii unei familii”, spune Raluca Florea, o româncă stabilită în Germania de câțiva ani, pentru stirileprotv.ro.

Apropae jumătate dintre români țin cont de cunoașterea limbii țării adoptive, măcar puțin. 46% dintre aceștia țin cont și de sistemul de sănătate, dar și să aibă cunoștințe acolo, pentru ca acomodarea să fie mai ușoară. Contează foarte mult sistemul de educație, dar și oprtunitățile în carieră.

Citește și: Doi români, eroi în Italia. Fără să stea pe gânduri, au salvat-o pe Anna şi pe căţelul ei, care căzuseră cu maşina într-un râu: „Sunt îngerii mei”

„21% dintre familii au deja un membru plecat în străinătate, care nu este stabilit definitiv acolo. Este mai puțin probabil ca un copil plecat deja în altă țară să se întoarcă acasă, decât un părinte”, spune Daniel Enescu, reprezentantul companiei Daedalus.

Vârsta la care românii se gândesc să plece este tot mai mică. Comform unui studiu „Salvați Copiii”, mai mult de unul din doi copii de la noi și-ar dori să părăsească România și o treime ar vrea să studieze în afară.