Toţi copiii au primit "cadou" de la Guvern UN CONT de economisire. Beneficiile Contului Junior Centenar

Publicat: Duminică, 06 Ianuarie 2019 10:25 // Actualizat: Luni, 07 Ianuarie 2019 10:40 // Sursa: romaniatv.net

Guvernul a deschis, de la 1 ianuarie 2019, un cont special de economisire sub formă de depozit, denumit Junior Centenar, în care părinţii pot depune bani pentru a beneficia de primă de la stat în valoare de 600 lei anual, cu condiţia ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minimum 1.200 lei, şi de o dobândă anuală de 3%. 

Începând cu 1 ianuarie 2019, programul guvernamental „gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar” a devenit operaţional, părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor cu vârsta până la 18 ani din întreaga ţară putând să depună sume de bani în contul acestora, a anunţat Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP).

Nu este nevoie de nicio cerere. Conform OUG nr. 104/2018, publicată în Monitorul Oficial din 4 decembrie 2018, în contul individual de economii Junior Centenar se pot depune de către reprezentantul legal al titularului sau de către alte persoane, oricând, sume de bani în lei, prin virament, mandat poştal prin oficiile Companiei Naţionale "Poşta Română" - sau în numerar prin casieriile unităţilor Trezoreriei Statului.

Pe numele copiilor s-a deschis la Trezoreria Statului sector 1 contul special de economisire „Contul individual de economii Junior Centenar”, codificat cu codul numeric personal al copiilor beneficiari, indiferent de domiciliul acestora.

Programul guvernamental „gROwth” le permite părinţilor care vor să economisească pentru copiii lor să beneficieze de o primă anuală de la stat de 600 lei şi o dobândă anuală de 3%.

Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar nu pot face obiectul unei tranzacţii, nu pot fi cesionate sau gajate, sub sancţiunea nulităţii actelor respective.

"Începând cu anul 2019, titularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 de lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiţia ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minimum 1.200 lei. În cazul în care la finele anului calendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă. Sumele depuse anual în cont nu vor putea depăşi un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei al valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent. Titularul contului beneficiază de prima de stat numai pentru suma minimă de 1.200 lei. Dreptul la prima de stat se constituie la finele anului calendaristic de economisire în care s-au efectuat depunerile, mai puţin pentru anul în care titularul împlineşte vârsta de 18 ani. Prima de stat se plăteşte în contul individual de economii Junior Centenar, la scadenţa depozitului, cumulat pentru anii în care s-au efectuat depuneri", se precizează în ordonanţă.

În cazul copiilor ocrotiţi prin serviciile publice şi private specializate pentru protecţia copilului, depunerea anuală minimă de 1.200 lei se efectuează din bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale în luna decembrie a fiecărui an, pe baza situaţiilor certificate şi transmise de autoritatea tutelară la minister, iar în cazul în care copiii sunt adoptaţi, începând cu data adopţiei, depunerea sumei anuale minime de 1.200 lei revine adoptatorilor.

Sumele depuse în contul individual de economii Junior Centenar, cu excepţia sumelor reprezentând prima de stat, sunt purtătoare de dobândă. La soldul contului se aplică o rată de dobândă al cărei nivel se stabileşte la 3% pe an. Dobânda se calculează şi se plăteşte, la scadenţa depozitului, când titularul contului împlineşte vârsta de 18 ani. Dobânda se va asigura din bugetul Secretariatului General al Guvernului, prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, al cărei preşedinte are calitatea de ordonator terţiar de credite, iar veniturile sub formă de dobânzi şi prima de stat înregistrate în acest cont nu sunt impozabile.

Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar pot fi retrase înainte de împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani doar în cazul achitării cheltuielilor de sănătate pentru tratarea titularului contului în cazul bolilor cu risc de deces al acestuia, respectiv boli infecţioase, boli rare, afecţiuni oncologice, malformaţii congenitale, boli hematologice, diabet, accidente domestice şi intoxicaţii, în cazul achitării cheltuielilor pentru suportul serviciilor medico-sociale de care beneficiază titularul contului cu tulburări pervazive de dezvoltare, respectiv în cazul achitării cheltuielilor de recuperare medicală complexă psihoneuromotorie sau în cazul decesului titularului contului.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
conturi bancare copii programul growth
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7274
RON
18 Aug
noapte 14 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H