Toți românii care stau la curte trebuie să afle despre această lege. Riscă amenzi mari!

Distanţa la care se plantează pomii de gardul vecinului este prevăzută în legislația națională, mai exact în Codul Civil, la articolul 613.

04 feb. 2023, 14:41
Toți românii care stau la curte trebuie să afle despre această lege. Riscă amenzi mari!
La ce distanţă faţă de gardul vecinilor tăi poţi planta un copac. Când poţi pune un gard viu chiar pe limita proprietăţii

Toți românii care stau la curte trebuie să afle despre această lege. La ce distanţă faţă de gardul vecinilor tăi poţi planta un copac. Potrivit Codului Civil, art. 613, alineatul 1, distanţa minimă pentru arborii plantați pe propria proprietate trebuie să fie de minim doi metri de linia de hotar. Există și câteva excepții: copacii care nu depășesc înălțimea de doi metri, plantațiile și gardurile vii.

În cazul în care nu se respectă această distanță, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea sau tăierea la înălţimea cuvenită a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, ce va avea loc pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate. De asemenea, proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său, mai precizează legea.

Citeşte şi: Trucul simplu eficient și ieftin care desfundă imediat chiuveta! Iată cum se prepară soluția care dă rezultate rapide

Codul Civil. Articolul 613 Distanța minimă pentru arbori:

(1) În lipsa unor dispoziții cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiți la o distanță de cel puțin 2 metri de linia de hotar, cu excepția acelora mai mici de 2 metri, a plantațiilor și a gardurilor vii.

(2) În caz de nerespectare a distanței, proprietarul vecin este îndreptățit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălțimea cuvenită, a arborilor, plantațiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparținând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum și dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.

Citeşte şi: Cum îți poți îmbunătăți semnalul la telefon oriunde te-ai afla. Trucul care poate fi util când te aștepți cel mai puțin

Distanţa legală se va măsura cu începere de la inima arborelui, până la linia de hotar a ambelor fonduri sau până la mijlocul zidului, gardului sau şanţului comun, când fondurile ar fi despărţite printr-un zid, gard sau şanţ comun. Dacă zidul, gardul sau şanţul aparţine exclusiv unuia dintre vecini, se calculează distanţa de la marginea exterioară a acestora dacă aparţin aceluia care vrea să planteze, iar dacă aparţine celuilalt vecin distanţa se va măsura de la marginea care este în partea sa. Dacă cele două fonduri sunt despărţite de un drum public sau de un curs de apă, la calcularea distanţei se va lua în considerare şi lărgimea acestora, mai adaugă noul Cod Civil adnotat cu doctrină şi jurisprudenţă.