Toţi românii trebuie să aibă grijă la acest obicei făcut pe caniculă. Poate provoca convulsii, leziuni ale creierului, comă și chiar moartea

E sezonul în care căldura şi canicula au pus stăpânire pe România, iar noi găsim refugiu în zone răcoroase, hidratarea cu apă şi alte alimente reci. Puţini ştiu însă cât de periculos este să bem apă.

05 aug. 2021, 20:21
Toţi românii trebuie să aibă grijă la acest obicei făcut pe caniculă. Poate provoca convulsii, leziuni ale creierului, comă și chiar moartea

Toţi românii trebuie să aibă grijă la acest obicei făcut pe caniculă. Rinichii noștri filtrează excesul de apă din organism și apa din sângele nostru, dar pot procesa doar între 800 de mililitri și 1 litru de apă pe oră. În cazul în care bem o cantitate mai mare de apă (sau oricare alte lichide) fără a vomita, riscăm să avem probleme grave.

Toţi românii trebuie să aibă grijă la acest obicei făcut pe caniculă. Poate provoca convulsii

Atunci când rinichii nu reușesc să filtreze apa, iar aceasta ajunge în celule. În mod normal, acestea sunt înconjurate de o soluție balansată de sodiu și apă, dar atunci când o cantitate prea mare de apă ajunge în ele, soluția de sodiu se diluează și nu mai e destul de sărată. Acest lucru face celulele să se umfle.

În momentul în care bem mai multă apă, (…) poate apărea edemul cerebral și creșterea presiunii în interiorul cutiei craniene

„Bem apă în exces și nu ținem cont de faptul că aceasta diluează electroliții din sânge și că ar trebui să bem apă și să corectăm și electroliții, în special sodiul și potasiul. În momentul în care bem mai multă apă decât este necesar, apare o diluție la nivelul sângelui, cu scăderea sodiului și cu apariția edemului celular.

Însă aceste două mecanisme, scăderea sodiului și apariția edemului celular se manifestă în special la nivelul celulelornervoase, la nivelul creierului, unde poate apărea edemul cerebral și creșterea presiunii în interiorul cutiei craniene”, a explicat Radu Țincu la Antena 3.

În acest caz apar „simptome în sfera neurologică, cefalee, somnolență, letargie, confuzie. Se poate ajunge la pacienții cu anumite boli neurologice cronice chiar la apariția convulsiilor și unii dintre pacienți să necesite spitalizare”, a mai spus medicul Țincu.

În ce cazuri trebuie ajustată cantitatea de apă consumată?

„Este bine să consumăm apă, însă trebuie să ținem cont că această apă trebuie să conțină și electroliți, în special sodiu, potasiu, magneziu. O persoană adultă trebuie să consume între doi și trei litri de apă pe zi, sigur, ținând cont de activitatea fizică din acel moment și de faptul dacă facem sau nu febră, pentru că febra crește necesarul de apă.

Și nu în ultimul rând, trebuie să facem acest consum de apă proporțional și cu eliminarea de apă. Sunt anumite boli, cum ar fi bolile renale cronice, unde pacienții nu mai pot urina câtă apă ingeră și au nevoie de o ajustare a dozei.

La fel se întâmplă și la pacienții care au insuficiență cardiacă, pentru că inima nu poate pompa o cantitate atât de mare de apă care apare în urma ingestiei exagerate”, a subliniat medicul.

Citeşte şi: Avertismentul medicului Radu Ţincu legat de îngheţatele retrase de pe piaţă: „Expunerea cu oxidul de etilenă este asociată frecvent cu apariţia unor forme de cancer”