Totul despre Bob Marley, iconul muzicii reggae

Cu el, muzica reggae a prins un glas recognoscibil. Odată cu el, rastafari a evoluat dintr-un cult într-un stil de viaţă. Iar chipul său a devenit cel mai mercantilizat din istoria muzicii, ca imagine a păcii şi a libertăţii. Exact mesajul pe care a vrut să-l transmită şi să rămână intact, pentru posteritate.

RomaniaTV.net
18 oct. 2016, 10:40
Totul despre Bob Marley, iconul muzicii reggae

Era scund şi puţin atrăgă­tor. Neşcolit, rebel şi greu de convins să facă orice. Venise pe lume în ’45, îna­inte de încheierea celui de-Al Doilea Război Mon­dial, într-un mic sat din Jamaica, Nine Mile din Saint Ann Parish, în urma aventurii unui ofiţer de marină englez din Sussex cu o fetişcancă de culoare din nordul insulei.

Se numea Nesta Robert Marley şi-şi amintea cu greu de tatăl său, Norval Sinclair Marley, pe care-l văzuse rar, dar care i-a furnizat, totuşi, cele necesa­re vreo zece ani cât a mai trăit, până la atacul de cord suferit la vârsta de 70 de ani. Crescut doar de mama sa, Cedella Booker, care lucra ca supraveghetoare pe o plantaţie, a trebuit să renunţe la prietenii şi locurile din copilărie pentru a se muta la 12 ani în capitala insulei, Kingston.

Citeşte şi  Bob Marley a învăţat mai mulţi oameni engleza, prin muzica lui, decât Michael Jackson

Motivul pare să fi fost o iubire in­terzisă a mamei sale cu tatăl unui prieten de-ai săi, Neville Livingston (cunoscut ulterior ca Bunny Wailer), în urma căreia Cedella a adus pe lume o fetiţă, Pearl – sora care a sudat şi mai mult legătura dintre Bob şi Bunny.

Ni­ciunul dintre băieţi nu era atras de şcoală şi, atunci când chiuleau împreună, încercau să prindă la radio câteva posturi străine ale căror transmisie ajungea cu greu pe ţărmurile ca­raibene. Şi, pentru că le-a plăcut atât de mult muzica ska (o combinaţie de tonuri insulare, cu R&B şi jazz american), s-au înscris la cursu­rile lui Joe Higgs, un artist local care ţinea ore de muzică pentru începători.

Citește pe okmagazine.ro povestea vieții lui Bob Marley