Totul despre extrădarea Elenei Udrea. Când ar putea fi predată autorităților române

Elena Udrea se află în aceste momente în custodia autorităților bulgare. Asta după ce joi a fost oprită la Vama Kulata din sudul Bulgariei, punct de trecere a frontierei în Grecia.

08 apr. 2022, 14:03
Totul despre extrădarea Elenei Udrea. Când ar putea fi predată autorităților române
Sursa: Inquam Photos

UPDATE. Elena Udrea a ajuns în sala de judecată din Bulgaria și rămâne de văzut ce vor decide magistrații de acolo.

UPDATE. Elena Udrea se află pe drum spre instanță, au declarat surse  pentru RomâniaTv. Decizia aparține autorităților bulgare și este una de ultim moment. Inițial, procurorii obținuseră o prelungire a ordonanței de arestare pentru 72 de ore, dar cel mai probabil actele întocmite de autoritățile bulgare au fost finalizate mai rapid, înainte de termenul prevăzut în ordonanță.

UPDATE. Fostul ministru al dezvoltării regionale şi turismului Elena Udrea, condamnată la şase ani de închisoare pentru corupţie, a fost reţinută joi pentru 24 de ore de către poliţia bulgară în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile române, a anunţat Ministerul de Interne de la Sofia, relatează vineri BTA.

UPDATE. Elena Udrea ar putea ajunge abia luni în fața judecătorilor bulgari, care vor decide dacă o vor preda autorităților române. Potrivit legii bulgărești, mandatul de arestare preventivă poate ajunge până la 72 de ore.

Sunt mai multe ipoteze luate în calcul. Autoritățile bulgare trebuie să dea curs solicitării statului român de a o preda pe Elena Udrea în baza acestui mandat european. Fiindcă ne aflăm în spațiul UE, nu ar mai trebui să se ajungă până la o procedură de extrădare pentru că se lucrează între instanțe și documentele circulă foarte rapid.

Inclusiv judecătorii pot lua în calcul varianta să solicite o motivare a instanței care a emis acest mandat de arestare în România. Judecătorii bulgari pot decide orice în aceste 72 de ore. Potrivit surselor România Tv, Elena Udrea nu și-a angajat un apărător în Bulgaria, ar beneficia de un avocat din oficiu.

România a depus toate actele, mandatul european de arestare și tot ce e necesar pentru a o preda. Autoritățile române așteaptă doar un semnal din partea autorităților bulgare.

Elena Udrea ar putea rămâne în Bulgaria o perioadă lungă de timp. De la câteva ore, câteva zile până la câteva luni, așa cum s-a întâmplat și în Costa Rica.

Știre inițială

Elena Udrea se află în aceste momente în custodia autorităților bulgare. Asta după ce joi a fost oprită la Vama Kulata din sudul Bulgariei, punct de trecere a frontierei în Grecia.

Ministerul de interne a trimis mai multe echipe de filaj în vămile din Bulgaria și în acest mod ar fi fost prinsă. Acum se fac demersuri pentru extrădarea Elenei Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute.

După ce polițiștii au plecat de la casa Elenei Udrea și iubitul acesteia, Adrian Alexandrov, a părăsit locuința.

Elena Udrea a fost imediat dată în urmărire internațională pentru că polițiștii nu au găsit-o la niciuna din adresele la care ar fi putut fi localizată. La cinci ore de la sentința primită în dosarul Gala Bute, Elena Udrea a fost prinsă de autoritățile bulgare.

Poliția de Frontieră Giurgiu a confirmat ulterior că Udrea a ieșit din țară, dar că a făcut-o în mod legal, pentru că în dimineața zilei de joi nu fusese luată nicio măsură împotriva ei.

„Persoana în cauză a părăsit teritoriul ţării în cursul dimineţii de 07.04.2022, pe cale terestră, în mod legal, deoarece nu avea restricţionat dreptul la liberă circulaţie de către instituţiile competente. Precizăm faptul că, Poliţia de Frontieră Română pune în aplicare, potrivit atribuţiilor stabilite de legislaţia naţională privind organizarea şi funcţionarea instituţiei, măsurile de restricţionare a dreptului la liberă circulaţie a persoanelor în condiţiile art. 40-41 din Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, din punct de vedere al atribuţiilor instituţionale, dacă o persoană, cetăţean român, se prezintă la ieşirea din ţara şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de legislaţia în domeniu, acesteia i se permite continuarea călătoriei”, a transmis Poliția de Frontieră Giurgiu.

Elena Udrea și-a petrecut noaptea în arestul Poliției de Frontieră Petrici, Bulgaria. Ea va fi dusă vineri în fața magistraților bulgari, unde va fi judecată cererea de extrădare. Potrivit unor surse, fostul ministru ar putea fi adusă în țară până luni.

Elena Udrea a fost condamnată definitiv, joi, la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”.  Fostul minstru al dezvoltării și turismului a fost găsită vinovată pentru luare de mită și abuz în serviciu. Practic, ea a primit un milion de euro mită de la oameni de afaceri pentru a le mijloci contracte cu statul.

Citește și Elena Udrea merge la pușcărie. A fost condamnată definitiv la șase ani de închisoare

Citește și Când îşi poate vedea Elena Udrea fetiţa, în închisoare: „Va avea regim de maximă siguranță”