Naşterea la maternitatea de STAT sau la PRIVAT. Avantaje şi dezavantaje

Unul dintre cele mai importante şi emoţionante evenimente din viaţa unei femei este legat de momentul în care aduce pe lume un bebe. Toate mămicile îşi doresc o naştere care să decurgă bine, iar experienţa să fie una uşoară şi plăcută, însă se gândesc şi la aspectele practice ale unei naşteri nu numai la evenimentul în sine. Alegerea unei maternităţi este o decizie care trebuie abordată din toate punctele de vedere pentru a fi sigură că ai ales varianta corectă pentru tine şi copilul tău.

RomaniaTV.net
06 mai 2013, 06:57
Naşterea la maternitatea de STAT sau la PRIVAT. Avantaje şi dezavantaje

Nasterea la maternitatea de stat

Multe maternitati din Romania nu au mai fost renovate de la infiintarea lor, in timp ce altele se confrunta cu lipsa de personal medical sau a materialelor necesare pentru o nastere. Totusi exista si maternitati de stat care au fost renovate cu fonduri europene sau prin proiecte sociale, insa majoritatea maternitatilor de stat din Romania are acelasi decor comunist ca si acum 30 de ani.

Un alt dezavantaj al nasterii in cadrul unei maternitati de stat este legat de conditiile oferite in cele 2-3 zile de spitalizare. De foarte multe ori mamicile se intorc din maternitatile de stat dezamagite de experienta pe care au avut-o. Totusi nu trebuie sa generalizam, nu toate maternitatile de stat din Romania intra in aceasta categorie.

Experienta unei nasteri in maternitatea de stat depinde extraordinar de mult de medicul tau si de asistente. Majoritatea mamicilor care au avut plangeri asupra nasterii intr-o maternitate de stat nu s-a plans de aglomeratia din saloane, ci de „bunele maniere” ale asistentelor si doctorilor.

Nasterea la maternitatea privata

Chiar daca a inceput sa devina locul 1 in preferintele viitoarelor mamici, maternitatile private au parte si de o serie de cateva dezavantaje considerabile. In primul rand, inainte de a te gandi la tot confortul care va este oferit de o maternitate privata, trebuie sa constientizezi ca in timpul nasterii pot sa apara complicatii pentru care clinica privata nu este pregatita, din punct de vedere al aparaturii sau specialistilor.

Un alt dezavantaj major este cel legat de costuri. Nasterea la privat poate sa ajunga la 800-1300 de euro, in functie de clinica aleasa dar si de metoda de nastere (naturala sau cezariana).

Bineinteles ca nasterea la maternitatile private are o serie de avantaje deja cunoscute in randul mamicilor. Confortul, personalul amabil si conditii pe care le vedem doar in filme. Majoritatea mamicilor care au optat pentru o nastere in sistemul privat s-au declarat incantate de experienta pe care au avut-o. In primul rand confortul a venit inca din salonul unde mama sta inainte si dupa nastere. Acestea poate fi o rezerva de 1 pat sau maxim un salon de 2 paturi.

Asistentele pot fi usor chemate, prin apasarea unui buton, iar copilul poate sta cu tine in camera sau poate sa fie adus ori de cate ori vrei sa il vezi.

Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro