TRADIŢII DE RUSALII 2020. În această zi, este bine să porţi leuştean în buzunar

RUSALII 2020. Ca orice mare sărbătoare religioasă, şi Rusaliile au tradiţii şi superstiţii specifice. În unele regiuni, Rusaliile se sărbătoresc timp de două zile, în altele trei zile, iar în altele şapte sau chiar opt zile. 

RomaniaTV.net
06 iun. 2020, 12:35
TRADIŢII DE RUSALII 2020. În această zi, este bine să porţi leuştean în buzunar

Cei mai mulţi români sărbătoresc Rusaliile duminică, atunci când se prăznuieşte Pogorârea Sfântului Duh, şi luni, o zi dedicată, de asemenea, Sfântului Duh. Iată ce este bine să faci şi ce este bine să eviţi în cele două zile de Rusalii, astfel încât să-ţi meargă bine.

RUSALII 2020. De ce nu este bine să stai în genunchi de RUSALII 

Canonul 20 al Sinodului I ecumenic (325) interzice îngenuncherea în această zi. De fapt, prin acest canon este recomandat să nu se îngenuncheze nici în biserică și nici acasă, în nicio zi de duminică. Cu toate acestea, aşezatul în genunchi nu este un păcat.

În trecut, în preajma Rusaliilor se făcea botezul catehumenilor (creștinii de alt rit decât ortodox). Și atunci erau interzise postul și îngenuncherea.

Pe vremea împăraților bizantini, de Rusalii erau interzise spectacolele în circuri și teatre sau orice altă manifestare considerată necuviincioasă, considerându-se că ar fi întinat frumusețea sărbătorii.

RUSALII 2020. Tradiții și obiceiuri de RUSALII 2020. De ce este bine să porţi leuştean în buzunar

De sărbătoarea Rusaliilor sunt legate numeroase tradiții și superstiții. În anumite zone ale țării, de Rusalii oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare leuștean, usturoi sau pelin, pentru a nu fi “luați din Rusalii” sau pociți de ielele neiertătoare.

În ziua de Rusalii, creștinii obișnuiesc să vină la biserică și să aducă frunze de nuc sau de tei, simboluri ale limbilor de foc, ca semne ale coborârii Sfântului Duh. Acestea sunt binecuvântate și împărțite credincioșilor. Cu aceste ramuri sfințite se vor împodobi casele și icoanele, deoarece au puterea de a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin.

Un obicei întâlnit în Oltenia este Dansul Călușarilor, un joc tămăduitor, despre care există credinţa că ar aduce sănătate și noroc. Oamenii obișnuiesc să-i întâmpine pe călușari cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare, uneori chiar și cu bani. Dansul Călușarilor îi ajută și pe cei bolnavi. Este convingerea românilor că acești dansatori pot face boala să părăsească trupul dacă, de Cincizecime, te întinzi pe pământ și ei sar peste tine.

Citeşte şi CALENDAR ORTODOX IUNIE 2020. Sărbători religioase în IUNIE 2020. Tradiţii şi superstiţii de Rusalii, Sânziene şi Sânpetru

În Ardeal, are loc “Împănatul boului”. Pe ulițele satului se plimbă un bou împodobit cu fel și fel de ornamente din flori. Preotul trebuie să sfinţească boul atunci când alaiul ajunge în dreptul bisericii. După sfinţire, preotul trebuie să dea de băut participanților. Ulterior, boul va fi eliberat, iar o tânără va trebui să-l stăpânească și să ocolească o masă de trei ori. Tradiția spune că acea fată se va căsători în anul ce urmează.

Tot în Ardeal mai există o tradiţie referitoare la femei, cea a “udatului nevestelor”. Femeile sunt stropite cu apă, ca să fie sănătoase și frumoase în tot restul anului.

RUSALII 2020. Cele mai populare superstiţii

Există credinţa că, în zilele de Rusalii, nu este bine să faci muncile câmpului pentru că ielele te pot prinde și pedepsi. În popor, se crede că Ielele, care sunt spirite malefice, pedepsesc oamenii care nu le respectă sărbătoarea, abătând asupra lor boala denumită popular “luat din Rusalii”.

De altfel, niciun fel de muncă nu se face în aceste zile. Se crede că cel care încalcă această regulă va fi pedepsit de puterea ielelor, deoarece nu le cinstește și nu prețuiește cum se cuvine ziua lor.

Începând cu ziua de Rusalii, timp de 9 săptămâni, nu se vor mai culege ierburi de leac. Nu e bine să te cerți în această zi, fiindcă vei fi “luat de Rusalii”.

Nu se intră în vie şi nu se merge prin locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni, fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele.