Tradiţii de Sfântul Ilie. În această zi, este bine să dai mere de pomană

Tradiţii de Sfântul Ilie. Anual, pe 20 iulie, ortodocşii îl prăznuiesc pe Sfântul Prooroc Ilie.Tesviteanul. Cunoscut în tradiţia populară sub denumirea de Sânt-Ilie, acesta este considerat zeul solar. Simbolurile prin care Sântilie se defineşte ca un zeu solar sunt: trăsura cu roţile de foc şi caii înaripaţi; biciul şi săgeţile de foc, tunetele, trăsnetele şi fulgerele cu care luminează Cerul.
Romania TV
20 iul. 2020, 03:42
Tradiţii de Sfântul Ilie. În această zi, este bine să dai mere de pomană

Tradiţii de Sfântul Ilie. Această zi este considerată mijlocul sezonului pastoral. Acestei mari sărbători a creştinătăţii îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii.

Din ucigaş a devenit sfânt 

În perioada în care a vieţuit pe pământ, Sfântul ilie a săvârşit păcate mari, printer care şi uciderea părinţilor săi la îndemnul diavolului. Şi-a ispăşit, însă, păcatele şi a ajuns să fie bine plăcut în faţa lui Dumnezeu. Dumnezeu l-a făcut sfânt şi l-a urcat în cer, dându-i o trăsură cu roți de foc trasă de cai albi înaripați.

În cer, Sfântul Ilie fulgeră și trăsnește dracii cu biciul său de foc pentru a-i pedepsi pentru răul pe care i l-au pricinuit. Se spune că demonii înfricoşaţi se ascund prin copaci, pe la streşini, prin turlele bisericilor și chiar în trupul unor animale, iar Sânt-Ilie trăsnește cu biciul de foc după ei ca să nu-i scape niciunul.

Tradiţii de Sfântul Ilie. Se dau mere de pomană pentru sufletele copiilor morţi

Tradiţii de Sfântul Ilie. Potrivit crestinortodox.ro, în noaptea de Sânt-Ilie, fetele se duceau pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbrăcau și se tăvăleau prin cânepă. Apoi se duceau acasă şi se culcau. Dacă visau cânepă verde era semn că se vor mărita cu flăcăi tineri și frumoși iar dacă visau cânepă uscată se zicea că se vor mărită cu bătrâni.

În dimineața de Sânt-Ilie se culegeau plante de leac, în special busuioc, care erau puse la uscat. Tot acum se culegeau și plantele folosite la vrăji și farmece.

Femeile duceau în această zi busuioc la biserica pentru a fi sfințit după care se întorceau cu el acasă, îl puneau pe foc iar cenușa rezultată o foloseau ca să-şi trateze copiii când aceştia făceau bube în gură.

Un obicei care se păstrează până în zilele noastre este cel referitor la mere. Nu trebuia să se consume mere până în ziua de Sfântul Ilie și, de asemenea, nici nu era voie ca aceste fructe să se bată unul de altul, existând credinţa că o să bată grindina. În ziua de Sant-Ilie, merele sunt duse la biserica pentru a fi sfințite, crezându-se că numai în acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă.

De Sfântul Ilie, femeile care aveau copii morţi chemau copii străini sub un măr, pe care îl scuturau ca să le dea de pomană micuţilor merele căzute. Astfel, se considera că morții se veselesc.

De asemenea, exista credinţa că dacă tună de Sânt-Ilie, alunele vor seca iar fructele din livezi vor face viermi.

La sate, apicultorii recoltau mierea de albine, operație numită. Recoltarea mierii se făcea numai de către bărbați curați trupește și sufletește, îmbrăcați în straie de sărbătoare. Femeile nu aveau voie să intre în stupină. După recoltarea mierii, cei din casă, împreună cu rudele și vecinii invitați la acest moment festiv, gustau din miere și beau țuică îndulcită cu miere. Exista credinţa că masă festivă asigură belșugul apicultorilor și apără stupii de furtul manei. La această masă, gazdele trebuiau să aibă grijă să nu fie prezenţi cei ce știau să facă farmece și vrăji, căci mierea furată în astfel de zile mari „e mai cu putere la farmecele și vrăjile lor”.

Sânt-Ilie marchează mijlocul verii pastorale, dată când le era permis ciobanilor să coboare în sate, pentru prima dată după urcarea oilor la stână. Cu această ocazie, ciobanii aduceau în dar iubitelor sau soțiilor lor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multă migală.

În trecut, în ziua de Sfântul Ilie se organizau întâlniri ale oamenilor de pe ambii versanţi ai Carpaţilor, se organizau târguri și bâlciuri. Aceste manifestări erau considerate bune prilejuri de cunoaștere pentru tineri, se făcea comerț cu produse pastorale, unelte și produse agricole.

Superstiţii de Sfântul Ilie. Nu este bine să lucrezi în această zi

În această zi, nu se lucrează de teama pagubelor care s-ar putea abate asupra recoltelor (trăsnete, ploaie, grindină).

Se culeg în zori plante de leac stropite cu sânge de cocoș tăiat deasupra lor.

Se duc berbecii la berbecar.

Dacă tuna în această zi, se zice că merele şi alunele vor fi viermănoase; dacă plouă, va ploua 20 de zile încontinuu.

 

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce spunea ambasadorul URSS la București despre români, în 1965: „Deşi România este o ţară săracă, totuşi face pe nebuna. O să vă vindeţi complet imperialiştilor“
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Trebuie sau nu să speli carnea de pui înainte de gătire? Avertismentul experților în siguranță alimentară
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Mașina hibrid care face valuri. Prețul noului model nu are concurență
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Istoria fascinantă a Palatului Kiseleff, clădirea unde funcționează EXIM Bank și e mărul disordiei între premierul Bolojan și RAPPS
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin