Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun în jurul lumii

E Ajunul Crăciunului şi fiecare popor creştin se pregăteşte pentru întâmpinarea marii sărbători a Naşterii Domnului. Iată câteva tradiţii şi obiceiuri de Crăciun din toată lumea.

RomaniaTV.net
24 dec. 2012, 10:37

Traditii de Craciun in Africa

In Congo, ziua de Craciun incepe cu grupuri de colindatori care merg din casa in casa cantand colinde. In trecut, nimeni nu lipsea de la slujba de Craciun, iar fiecare participant celebra Nasterea Domnului aducand darurile sale.

In Africa de Sud, in zilele noastre, dupa slujba de Craciun, in fata fiecarei case se intind mese bogate la care sunt invitate rudele si prietenii apropiati. Mancarurile traditionale de Craciun sunt curcanul, friptura de vita, purcei de lapte, orez galben cu stafide, legume, budinca de prune, biscuiti.

In Ghana, bisericile incep a fi decorate cu patru saptamani inainte de Craciun. In Ajun copiii colinda, iar seara oamenii se duc la biserica cu crengute de palmier si lumanari si se pun in scena piese de teatru cu scena nasterii.

In Liberia, oamenii impodobesc palmierii. Masa de Craciun este rotunda si se asaza afara.

 
Traditii de Craciun in Australia

Craciunul australian atrage multi turisti din emisfera Nordica dornici sa afle cum e sa serbezi Nasterea Domnului la peste 30 de grade.  Mesele de Craciun se intind pe plaja, iar mancarurile traditionale sunt pudinca de prune, placinta cu carne, friptura de curcan, de porc, jambon. Mos Craciun soseste pe placa de surf sau cu barca salvamarilor.

Traditii de Craciun in Finlanda

In Finlanda, pomul de Craciun se impodobeste in Ajun, cu fructe, bomboane, stegulete, beteala si lumanari. In ziua de Craciun, fiecare isi face o baie de aburi, apoi se imbraca in haine curate si se duce la masa, care de obicei se serveste intre orele 17:00 si 19:00. De pe masa traditionala de Craciun nu lipseste codul fiert, cartofii fierti si crema de smantana. Meniul mai poate contine purcei de lapte, jampon la gratar, piure de cartofi si legume.

Află mai multe pe sfatulparintilor.ro