TRADITII SI OBICEIURI DE SF ANDREI: De ce să pui două cescuţe de apă într-un vas nou de lut

SFANTUL ANDREI este unul dintre cei mai importanţi apostoli care sunt celebraţi de calendarul ortodox. Pentru a te bucura de sporul pe care apostolul care a adus creştinătatea în teritoriul actual al României există o serie de tradiţii şi obiceiuri care trebuie respectate.

29 nov. 2017, 18:03
TRADITII SI OBICEIURI DE SF ANDREI: De ce să pui două cescuţe de apă într-un vas nou de lut

TRADITII SI OBICEIURI DE SF ANDREI. O tradiție răspândită în toate zonele geografice din țară este ritualul cu grâu. În ajunul sărbătorii Sfântului Andrei, cel care deschide luna darurilor, este de bun augur ca, în fiecare cămin, membrii familiei să pună grâu la încolţit. Într-o farfurioară de lut, se pune o mână de boabe de grâu în pământ de flori, iar lângă farfurioară se așează o icoană a Sfântului Andrei. Cine nu are o astfel de icoană poate confecţiona singur din carton o cruce în formă de X. Fiecare membru al familiei trebuie să-și îngrijească propria farfurioară cu grâu pe care să-l ude cu puțină apă la un interval de două-trei zile, până la Anul Nou. Dacă grâul va crește verde și des, atunci persoana care l-a pus la încolțit va avea un an îmbelșugat, cu sănătate deplină, dar și cu bani.

O altă metodă foarte simplă, de divinație, ne arată dacă anul ce vine este norocos pentru noi: Într-un vas nou de lut punem două ceșcuțe cu apă. Vasul îl așezăm lângă icoană. Dacă în ziua următoare nivelul apei este mai ridicat, cât de puțin, înseamnă că persoana care a împlinit ritualul va avea mult noroc în anul care vine.

Citeşte şi Ce nu trebuie să faci în Ajunul Sfântului Andrei. Iată ce se întâmplă în noaptea de 29 spre 30 noiembrie

În ajunul Sfântului Andrei, teama de farmece și de blesteme a fost în centrul magiei. În numeroase zone geografice din țară se practică un ritual cu efecte benefice pentru persoana care-l împlinește. Este vorba despre magia cu grâu și sare: În jurul unei grămăjoare cu boabe de grâu se presară sare grunjoasă; cu o lumânare aprinsă se încălzeşte sarea, iar persoana care practică ritualul ţine palma dreaptă deasupra acestei grămezi şi spune rugăciunea preferată, rostită deseori în familia respectivă. La finalul ritualului, persoana spune: „Cu această rugăciune, cu grâu şi cu sare, simbolurile sporului şi ospeţiei, mă eliberez de toate relele şi blestemele trimise de duşmanii ştiuţi şi neştiuţi asupra casei mele. Amin!”.

Citeşte şi Când se pune grâul la încolţit de Sfantul Andrei 2017. Cum să ai noroc tot anul viitor

TRADITII SI OBICEIURI DE SF ANDREI. Mai ales în mediul rural, bunicii poartă o funie cu usturoi la brâu toată ziua. Potrivit tradiţiei, împlinind această datină străbună, gospodăria respectivă este apărată de necazuri, iar membrii familiei vor fi sănătoși tot anul. Mai mult, dacă în familia respectivă sunt fete de măritat, împlinirea aceste datini atrage pețitorii.

O datină străveche, foarte eficientă pentru a ști care sunt lunile ploioase şi cu grindină , în cursul anului viitor, se practică în toate zonele țării. Gospodinele pun în cămară 12 cepe pe care le numerotează: prima ceapă reprezintă luna ianuarie, a doua luna februarie etc. Cepele care se strică repede reprezintă lunile ploioase, când cade şi grindină. În schimb, cepele care au încolţit reprezintă lunile favorabile recoltelor bune.

Citeşte şi Ce VRĂJI de dragoste se fac în noaptea din ajunul Sf. Andrei