Tradiţii şi obiceiuri din a doua zi de Paşti

Datinile străvechi prevăd o serie de ritualuri şi pentru a doua zi de Paşti, printre care obiceiul stropitului sau al plugarului.

13 apr. 2015, 09:09
Tradiţii şi obiceiuri din a doua zi de Paşti

Tradiţii şi obiceiuri din a doua zi de Paşti. Printre puţinele practici străvechi care au rezistat până în zilele noastre se află şi obiceiul stropitului, ce are loc în fiecare an în prima zi din Săptămâna Luminată, în zona Scheii Braşovului.

Păstrat cu sfinţenie de sute de ani, ritualul prevede ca junii tineri, îmbărcaţi cu portul tradiţional, să se întâlnească în jurul bisericii „Sf. Nicolae” din Scheii Braşovului, de unde vor porni în alai către locuinţele fetelor nemăritate.

Cu toţii au pe cap pălăriile negre din catifea, în jurul cărora se află o panglică tricoloră, iar în partea de jos poartă o cămasă albă, până la genunchi, un flanel cu mâneci, o cingătoare şi cizme.

Tradiţii şi obiceiuri din a doua zi de Paşti. Grupul de juni este condus de o echipă de lăutari, iar în timp ce merg spre casele tinerelor, junii se încing la horă şi spun strigături, pentru a le da acestora de veste că se îndreaptă spre ele.

Atunci când ajung la o casă, flăcăii o stropesc cu parfum, după care servesc un ou roşu şi vin din partea gazdelor, în timp ce fetele le prind o floare la cămaşă.

Citeste mai mult in RevistaTeo