Tradiţii şi superstiţii de Crăciun şi Anul Nou: Ce se întâmplă dacă nu primeşti colindători

Există o mulţime de tradiţii şi superstiţii în preajma Crăciunului şi Anului Nou, dar mulţi dintre noi nu ştim de unde vin acestea şi care sunt motivele pentru care credem în ele.

24 dec. 2015, 09:49
Tradiţii şi superstiţii de Crăciun şi Anul Nou: Ce se întâmplă dacă nu primeşti colindători

Tradiţii şi superstiţii de Crăciun

Pentru superstiţioşi, este vital ca lumânările de Crăciun să ardă continuu şi să nu fie stinse deloc din seara de Ajun până în ziua de Crăciun.

În ziua de Crăciun, se spune că prima persoană care trebuie să îţi treacă pragul casei ar trebui să fie de sex masculin, pentru a îndepărta spiritele rele şi necazul din locuinţa ta.

Dacă nu primeşti colindători în Ajunul Crăciunului, vei avea, de asemenea, ghinion şi nu vei avea parte de prosperitate în noul an. Întâmpină-i pe cei care vin să te colinde cu mâncare, băutură şi bani şi nu le închide sub nicio formă uşa în nas.

La români, există tradiţia potrivit căreia în seara de Ajun, când vin colindătorii la uşa ta, trebuie să oferi cadouri în dar. Totuşi, superstiţiile spun că aduce ghinion să oferi cuiva un cadou, pentru că astfel nu faci decât să îl îndepărtezi de tine sau să îl scoţi definitiv din viaţa ta.

O superstiţie străveche spune că bradul de Crăciun nu ar trebuie să fie ornat înainte de data de 24 decembrie, pentru a ţine la distanţă forţele malefice şi pentru a aprinde flacăra speranţei în noaptea de Ajun.

Citește mai mult pe feminis.ro.