Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Maria Mare

Creştinii ortodocşi sărbătoresc în data de 15 august Adormirea Maicii Domnului. Sfânta Maria Mare este ziua de hotar între lunile călduroase şi cele reci şi dă startul lucrărilor agricole de toamnă. Vă prezentăm cele mai importante tradiţii şi superstiţii pentru această zi.

RomaniaTV.net
15 aug. 2012, 06:13
Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Maria Mare

De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate, care doresc să îşi găsească ursitul, trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic (feriga în unele zone) şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă.
Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare, această plantă a dragostei atrăgând totodată petitori în jurul fetei respective. Înţelepţii satului sunt cei care, conform tradiţiei, trebuie să împartă flori de năprasnic tinerelor fete pentru a le ajuta să îşi găsească un bun creştin ca soţ.

În unele zone ale ţării, gospodarii care au în familia lor fete de măritat au datoria de a spăla icoana Maicii Domnului cu apa şi flori de busuioc, potrivit Garbo.ro.

După slujba de la biserică, gospodinele trebuie să împartă săracilor faguri de miere, prune şi apă. Astfel, în casa lor sporul nu se va risipi.

Dacă în ziua de Sfântă Maria Mare înfloresc trandafirii, evenimentul anunţă o toamnă frumoasă şi cu recolte bogate, scrie Click.

De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare, aprinderea focului (în interiorul casei sau în exterior), dormitul afară, pe prispă sau mersul înapoi.


loading...