Tradiții și superstiții. Motivul pentru care nu este bine să te căsătorești în luna Mai. Preoții aruncă bomba

România este țara în care tradițiile și superstițiile se află la loc de cinste. Nu este sărbătoare sau eveniment în viața unui român de care să nu fie legat o superstiție. Una dintre superstițiile de care majoritatea românilor țin cont cu sfințenie este să nu facă nuntă în luna Mai.

01 mai 2023, 08:09
Tradiții și superstiții. Motivul pentru care nu este bine să te căsătorești în luna Mai. Preoții aruncă bomba
Tradiții și superstiții pentru nuntă. Motivul pentru care nu este bine să te căsătorești în luna Mai. Preoții aruncă bomba

Motivul pentru care nu este bine să te căsătorești în luna Mai. De secole întregi, foarte mulți români evită să se căsătorească în luna Mai și asta pentru că bătrânii spun că nu este de bun augur. Mai mult, aceștia spun că cei care fac nunta în această lună automat vor ajunge la divorț.

Citește și Un bărbat a venit la nuntă costumat în Batman. Imaginile când joacă hora, virale pe Internet: „A venit să salveze mireasa”

Motivul pentru care nu este bine să te căsătorești în luna Mai

Nu se știe cu exactitate de unde a pornit această superstiție însă, etnologii au dezvăluit că este legată de florile de Mai. Concret, tradiția spune că cei care se cunună în Mai vor avea o căsnicie trecătoare precum florile din această lună.

În această lună, românii superstițioși se feresc să facă nuntă și din cauza ielelor, vestitele personaje mitologice, care ar lua minţile flăcăilor. În popor se mai spune că după Paște, ielele preumblă pe pământ timp de cinci săptămâni, iar în acest interval este nefast pentru organizarea de nunţi.

În urmă cu câțiva ani, regretatul preot Nicolae Necula a ținut să dezvăluie care este poziția bisericii legat de acest subiect și a subliniat care sunt datele pe care viitorii miri trebuie să le evitate în totalitate atunci când vor să facă nunta.

„Există o părere foarte răspândită după care în luna mai nu este bine să se facă nunți, cununii sau căsătorii, înțelegând prin aceasta și căsătoria civilă și slujba religioasă. Despre aceste căsătorii se spune că nu durează, „nu țin”, se desfac sau se destramă. Totuși, din punct de vedere teologic sau bisericesc (canonic) nu există niciun fel de referire la asemenea subiect. Conform poruncii a noua a Bisericii, există zile precise în care nu se fac nunți în timpul unui an bisericesc. Aceste zile sunt legate de perioade importante ale anului bisericesc, care se refera fie la zile de post, fie la marile praznice împărătești ”, a precizat Pr. prof. dr. Nicolae Necula, potrivit spynews.ro.

Perioadele cu interdicții bisericești pentru oficierea cununiei religioase:

  • Nu se fac cununii religioase în Duminica Rusaliilor;
  • Nu se fac cununii religioase în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel;
  • Nu se fac cununii religioase în Postul Adormirii Maicii Domnului;
  • Nu se fac cununii religioase în postul Crăciunului;
  • Nu se fac cununii religioase între Crăciun și Bobotează;
  • Nu se fac cununii religioase în post și în zilele de post.

 

Citește și Adriana Bahmuţeanu, scandal după ceremonia religioasă din Ucraina: „Nu anulăm nicio nuntă, să fie clar”