Tradiţii ţigăneşti dureroase: Ce păţesc femeile rome dacă îşi înşeală bărbaţii

Barbarie pentru noi, normalitate pentru romi. Vorbim despre unele tradiţii ţigăneşti, vechi de secole, care ne uimesc şi ne revoltă deopotrivă. Pe lângă căsătoriile între copii, nici femeile rome nu au viaţă uşoară. Dacă îşi înşeală bărbatul sunt pedepsite aspru: bătăi soră cu moartea, sunt renegate de rude şi, uneori, se aleg cu nasul şi urechile tăiate.

26 mart. 2014, 08:50
Tradiţii ţigăneşti dureroase: Ce păţesc femeile rome dacă îşi înşeală bărbaţii

Cel mai recent gest şocant s-a petrecut zilele trecute. Un ţigan care îşi spune „Miliţianul de la Vâlcea” şi-a pus piranda să jure în biserică, în genunchi, că nu l-a înşelat cu doi prieteni de-ai lui.

Şocante pentru noi, aceste scene sunt normale pentru romi. Şi, dacă e să judecăm după tradiţia ţigănească, femeia a scăpat chiar ieftin.

La noi, în tradiţia noastră, când o fată este măritată şi are copii şi bărbat şi face o prostie în timp ce e căsătorită se sancţionează, îi taie nasul, este la stabor, plăteşte despăgubiri…doamne dumnezeule!„, a spus Maria Câmpina la Antena 1.

Deşi barbare, astfel de scene descrise de Maria Câmpina sunt o realitate. Conform legilor ţigăneşti, bărbatul are drept de viaţă şi de moarte asupra soţiei. În 1995, un ţigan din România a fost filmat în timp ce-şi bătea soţia şi o ameninţa cu un cuţit, pentru că îl înşelase.

Fostul rege al ţiganilor, Florin Cioabă, asigura însă că astfel de pedepse barbare nu se mai practică.

Bineînţeles, un revers al medaliei nu există. Bărbaţii pot înşela şi părăsi femeile fără să fie pedepsiţi în vreun fel. Mai mult, dacă un băiat se îndrăgosteşte până peste cap de o fată, iar familia acesteia nu acceptă căsătoria, tradiţia romilor spune că tânărul are o variantă simplă: fură pur şi simplu fata de acasă.