Trafic cu certificate false de teste negative Covid-19, vândute în aeroporturi. Avertisment de la Europol pentru toţi pasagerii

Agenţia europeană de poliţie Europol avertizează călătorii să nu cumpere, pe aeroporturi, false certificate cu teste negative de covid-19 de la crima orgaizată - cu până la 300 de euro.

01 feb. 2021, 18:36
Trafic cu certificate false de teste negative Covid-19, vândute în aeroporturi. Avertisment de la Europol pentru toţi pasagerii

Acest avertisment intervine după arestarea mai multor suspecţi care vindeau false certificate de necontaminare, atât pe aeroporturi în Marea Britanie şi în Franţa, cât şi online sau prin intermediul unor mesagerii pe telefon în Spania şi Olanda, scrie 20minutos.es. Acest trafic cu certificate a devenit tot mai intens pe majoritatea aeroporturilor din Europa.

Numeroase state membre ale Uniunii Euripene (UE) şi alte ţări cer de-acum proba faptului că pasagerii nu sunt contaminaţi cu noul coronavirus, care a ucis 2,2 milioane de oameni în lume.

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii, lămuriri despre Ivermectină: Medicamentele trebuie luate doar la recomandarea medicului. Niciun studiu randomizat nu arată legătura între medicament şi COVID-19

Este foarte probabil ca infractori să profite de ocazie pentru a produce şi vinde false certificate de teste covid-19, atât timp cât vor fi menţinute restricţiile de călătorie din cauza pandemiei”, avertizează Europol. ”Dată fiind amploarea mijloacelor tehnologice disponibile, cu imprimante de înaltă calitate şi diverse programe, falsificatorii sunt capabili să producă documente false sau contrafăcute de înaltă calitate”, subliniază agenţia, cu sediul la Haga, în Olanda.

În urmă cu zece zile, un bărbat suspectat de vânzare de false certificate de necontaminare cu noul coronavirus a fost arestat pe Aeroportul Luton, în Marea Britanie.

La începutul lui noiembrie, poliţia franceză a arestat şapte persoane, în cadrul destructurării unui trafic cu false certificate de teste negative covid-19, cu numele unui laborator real, vândute cu preţuri între 150 şi 300 de euro unor călători pe Aeroportul Roissy-Charles-de-Gaulle, în apropiere de Paris.

În Spania, poliţia a arestat un bărbat care vindea – online – false documente de acest fel, cu 40 de euro, iar în Olanda traficanţi făceau acelaşi lucru folosind aplicaţii pe mesagerii de pe telefoane mobile.

”Detectarea unor false certificate de teste nagative covid-19 confirmă faptul că infractori, grupări de crimă organizată sau escroci, profită de ocazie imediat ce apare”, subliniază Europol.

Citeşte şi Carmen Dorobăt, avertisment îngrijorător: „Noua tulpină aproape înjumătățește eficacitatea vaccinului anti-Covid”