Trafic de COŞMAR pe şosele din mai multe judeţe, din cauza NINSORII. Vezi DRUMURILE afectate

În judeţul Prahova, din cauza ninsorii abundente, mai multe maşini şi microbuze au rămas blocate în zăpadă. De asemenea, intrarea în Suceava este blocată, iar sute de maşini au rămas împotmolite. Drumarii intervin, dar deja coada de TIR-uri şi autoturisme are peste un kilometru. Şi pe E85, în Vrancea, traficul a fost îngreunat, din cauza unui accident în care au fost implicate trei TIR-uri. Traficul rutier se desfăşoară însă în condiţii de iarnă în toate zonele din ţară, pe numeroase drumuri naționale carosabilul fiind acoperit cu un strat de zăpadă.

02 dec. 2014, 08:54

UPDATE 21.12 Traficul rutier este blocat în localitatea vrânceană Obrejiţa ca urmare a derapării unui autocamion de mare tonaj, care s-a fixat de-a latul căii de rulare pe DN 2. Poliţiştii, dar şi subprefectul judeţului, Cristian Misăilă, se află la faţa locului, acţionând pentru deblocarea arterei rutiere.

Din primele informaţii, autotrenul nu era echipat corespunzător pentru sezonul de iarnă.

UPDATE 20.55 Două drumuri judeţene din zona de sud-est a judeţului Prahovei au fost închise, marţi seară, din cauza viscolului şi a căderilor masive de zăpadă, măsura urmând să fie menţinută până miercuri dimineaţă.

Circulaţia rutieră pe DJ 100 C Mizil – Fulga şi DJ 102 N Parepa – Colceag, aflate în sud-estul judeţului, va fi închisă până miercuri dimineaţă, la ora 5,00, decizia fiind luată de autorităţile judeţene ca urmare a căderile de zăpadă şi a viscolului.

UPDATE 19.50 Opt autovehicule dintre care un autobuz cu 11 adulţi şi doi copii au fost înzăpezite, marţi după amiază, pe DJ 102 în zona comunei buzoiene Glodeanu-Sărat. Pentru deszăpezirea autobuzului şi celor opt autoturisme intervin mai multe utilaje ce aparţin societăţii care administrează drumul judeţean şi o wolă de la o societate comercială din zonă.

UPDATE 18.30 Un drum judeţean din Sălaj a fost închis circulaţiei publice marţi după-amiaza din cauza arborilor şi crengilor rupte de o gheaţă groasă, după după ploile şi temperaturile scăzute din ultimele zile. Potrivit autorităţilor locale, s-a luat decizia închiderii circulaţiei publice pe o distanţă de patru kilometri a drumului judeţean DJ 108D, limită între judeţele Cluj şi Sălaj, pe raza localităţilor localitatea Huta, comuna Buciumi, de la kilometrul 7+400 până la kilometrul 11+400, din cauza copacilor rupţi şi a crengilor căzute pe drum. 

UPDATE 18.00: Aproape 40 de persoane, între care 14 copii, care rămăseseră înzăpezite marţi pe un drum judeţean între localităţile Fulga şi Mizil, au fost recuperate de echipele de intervenţie. Zece copii au fost transportaţi în siguranţă în localitatea de domiciliu, respectiv Fulga, iar 15 adulţi la Mizil, celelalte persoane continuându-şi drumul cu autovehiculele proprii, după ce pompierii au ajutat la deblocarea acestui sector de drum.

UPDATE 14.30: În judeţul Prahova, patru microbuze de transport persoane şi cinci maşini au rămas blocate din cauza zăpezii, marţi după-amiază, pe un drum judeţean între localităţile Fulga şi Mizil, scrie Agerpres.

La faţa locului s-au deplasat echipele de intervenţie care acţionează cu o şenilată şi mai multe maşini de teren pentru evacuarea persoanelor din aceste autovehicule. Astfel, mai multe persoane au fost deja evacuate de cei de la ISU şi poliţie.

Autorităţile estimează că este vorba despre aproximativ 60 de persoane, printre acestea aflându-se şi copii.

„Este vorba de zona de sud-est a judeţului. S-a luat legătura cu operatorii care au contract pentru activitatea de deszăpezire care a trimis două autoutilaje mari. Maşinile de deszăpezire au trecut o dată prin acele zone, dar trebuie să revină. Am luat măsuri, am avut şi comandament”, a declarat, la România TV, Rodica Paraschiv, prefect de Prahova.

UPDATE: Probleme sunt şi în judeţul Sălaj, unde mai mulţi copaci s-au rupt sub greutatea gheţii şi un drum judeţean a fost închis.

Pădurea de pe muntele Meseş, în apropierea Zalăului, a fost puternic afectată de o gheaţă groasă depusă pe ramurile copacilor, ce a dus în unele cazuri la ruperea copacilor şi căderea lor pe carosabil, autorităţile luând decizia închiderii unui drum judeţean ce trece prin zonă.

Gheaţa s-a format după ploaia căzută în ultimele zile, fragmente de ramuri, dar şi arbori întregi rupându-se sub greutatea acesteia. Un număr de patru arbori s-au rupt şi au căzut pe drumul naţional ce face legătura între Zalăul şi Cluj Napoca, silvicultorii îndepărtându-i de pe carosabil. Pagubele sunt estimate la câteva mii de metri cubi de lemn.

„Nu am putut face o estimare, pentru că este foarte periculos de intrat în pădure, însă cred că este vorba de mii de metri cubi de lemn afectat de pe o suprafaţă de circa 300 de hectare. Un asemenea fenomen nu a mai avut loc la noi”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, Vasile Stan, directorul Ocolulului Silvic Stejaru, ce are în administrare cea mai mare parte din pădurea de le Meseş.

Autorităţile judeţene au luat încă de sâmbătă seara decizia blocării drumului judeţean 108 R, pe o porţiune de 4,5 kilometri, din vârful Meseşului, de la joncţiunea cu drumul naţional 1F, până în localitatea Treznea. Ruta ocolitoare recomandată este DN 1F – DJ 108 A – Românaşi – Păuşa – Agrij.

Directorul Ocolulului Silvic Stejaru a precizat că momentan nu se poate interveni pentru degajarea drumului, din cauza pericolului reprezentat de posibilitatea ruperii altor arbori.

La această oră este în vigoare o avertizare de ninsori şi vânt, valabilă până la ora 22.00. Sunt aşteptate precipitaţii, în general moderate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare, pe arii extinse în sudul şi centrul ţării, precum şi în zonele de deal şi de munte, unde local stratul de zăpadă nou depus va depăşi 10…15 cm. Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50…60 km/h în Oltenia, Muntenia şi Transilvania, iar la munte şi în sudul Banatului va sufla tare, cu peste 80 km/h. Local şi temporar, zăpada va fi viscolită. Pe arii restrânse în regiunile sudice şi centrale se menţin condiţiile de producere a poleiului.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a anunţat luni, în cadrul comandamentului de iarnă de la Guvern, că este posibil ca începând de marţi seara până miercuri să fie emise atenţionări pe perioade scurte pentru partea de sud-vest a ţării din cauza condiţiilor meteo.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române anunţa marţi dimineaţă că nu sunt semnalate drumuri naţionale sau segmente de autostradă cu circulaţia întreruptă din cauza vremii nefavorabile.

Traficul rutier se desfăşoară însă în condiţii de iarnă în toate zonele din ţară, pe numeroase drumuri naționale carosabilul fiind acoperit cu un strat de zăpadă amestecat cu material antiderapant ce atinge 2 – 3 centimetri. Cele mai importante dintre acestea sunt DN7 Milcoiu (Vâlcea) – limita cu județul Sibiu, DN65C Ciocâltei – Horezu (Vâlcea), DN64 Drăgășani – Băile Olănești (Vâlcea), DN67 Pietrari – Budești (Vâlcea), DN56 Craiova – Calafat (Dolj), DN65 Slatina (Olt) – limită județul Argeș, DN67C Novaci – Rânca (județul Gorj), DN66A în zona Valea Cernei (Caraș-Severin), DN12C în zona Lacu Roșu (Harghita), DN13B Praid – Joseni (Harghita), DN13E Zagon – Barcani (Covasna), DN15 în zona Toplița (Harghita), DN21 și DN23 în județul Brăila, DN2A, DN2C, DN21 și DN21A în județul Ialomița, DN22A, DN22F în județul Tulcea.

Lucrătorii de la drumuri acționează cu materiale antiderapante. Având în vedere atenționarea meteorologică de vreme nefavorabilă (cod galben), valabilă până în această seară la ora 22.00, pentru prevenirea unor situaţii nedorite (accidente grave sau blocaje în trafic), politiştii recomandă conducătorilor de autovehicule ca înainte de a porni la drum să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă şi situaţia meteorologică existentă și să își echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare sezonului rece.

În timpul deplasării, cei de la volan trebuie să manifeste permanent prudenţă, să reducă viteza de deplasare în zonele cu carosabil alunecos, precum şi în apropierea trecerilor pentru pietoni, în așa fel încât să poată fi evitat orice pericol care ar putea să apară. De asemenea, este necesar să-şi asigure o bună vizibilitate din autovehicul, prin curăţarea parbrizului, lunetei şi geamurilor laterale, să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele dinainte, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, să nu frâneze sau să vireze brusc şi să utilizeze, cu precădere, frâna de motor.

Este, de asemenea, absolut necesar ca toţi conducătorii auto să respecte indicaţiile şi recomandările poliţiştilor rutieri care acţionează pe arterele pe care se circulă îngreunat din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Circulaţia feroviară se desfăşoară în condiţii de iarnă pe raza judeţelor afectate de Codul galben de ninsoare, în prezent având loc intervenţii pentru curăţarea liniilor şi macazurilor în staţiile aflate pe raza regionalelor Bucureşti, Craiova şi Galaţi, unde s-a depus strat de zăpadă, informează, marţi, CFR SA.

Citeşte şi: Întârzieri pe Aeroportul Henri Coandă la decolare din cauza operaţiunilor de degivrare