Traficant de minori, condamnat în România, prins după 12 ani la Dublin. Cazul lui Liviu Biliuţă, unul dintre cei mai căutaţi infractori

Liviu Biliuţă, un fugar căutat de Poliţia Română din 2008, a fost arestat marţi, în centrul oraşului Dublin. Bărbatul de 55 de ani a traficat minore în Amsterdam şi are de executat 5 ani de închisoare.

11 nov. 2020, 15:50
Traficant de minori, condamnat în România, prins după 12 ani la Dublin. Cazul lui Liviu Biliuţă, unul dintre cei mai căutaţi infractori

Poliţia din România îl caută pe Liviu Biliuţă de peste un deceniu după ce, în ianuarie 2008, el a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare, pentru trafic de minori. În 2018, prin avocat, Biliuţă a contestat executarea pedepsei, invocând prescrierea acesteia, ba chiar a reclamat şi că ar fi neconstituţional ca o cerere de extrădare să întrerupă prescripţia, dar Tribunalul Botoşani i-a respins contestaţia.

Judecătorul din Dublin i-a explicat traficantului român că poate să se predea de bunăvoie autorităţilor române, dar avocatul lui Biliuţă a anunţat instanţa că va depune o cerere de eliberare pe cauţiune a clientului său. Solicitarea va fi judecată joia viitoare, potrivit publicaţiei irlandeze Sunday World, preluate de libertatea.ro.

Citeşte şi Tânără româncă scoasă la vânzare pe Facebook pentru 400 de euro: Se dusese să cumpere murături când a dispărut brusc!

În perioada 2004-2005, cu ajutorul unei complice, Niculina Ene, dar şi al fratelui acesteia, care era minor, C. Ene, Liviu Biliuţă a racolat şi transportat în străinătate mai multe tinere. Victimele proveneau din satele din Botoşani şi erau duse în Amsterdam şi puse să se prostitueze, pe 75 de euro/ora de sex.

Cazul Biliuţă, în faţa justiţiei din România

În cazul lui Biliuţă, procurorii DIICOT au identificat patru victime traficate. Două dintre ele erau minore, dar traficantul le făcea rost de pașapoarte, cu bani, de la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei din Botoșani. Fetele erau trimise în Olanda cu autocarele. Administratorul unei societăți de transport a refuzat să permită unei victime să urce într-un autocar, după ce a recunoscut-o: îi cunoștea pe părinții ei şi știa că ea e minoră. Dar fata a fost dusă la Suceava şi trimisă cu o altă cursă spre Olanda.

În iunie 2005, Liviu Biliuţă şi Niculina Ene au fost arestaţi preventiv, dar la 15 noiembrie 2005, în timpul procesului în care erau judecaţi, instanţa i-a pus în libertate, obligându-i să nu părăsească localitatea. În decembrie 2006, Tribunalul Botoşani l-a condamnat pe Biliuţă la 6 ani de închisoare. Complicea lui a primit 7 ani şi 6 luni de închisoare, iar fratele acesteia, 3 ani.

Cei trei au atacat decizia, iar în septembrie 2007 Curtea de Apel Suceava le-a micşorat pedepsele: Niculina Ene şi Liviu Biliuţă au primit câte 5 ani de închisoare, iar C.Ene – 2 ani şi 6 luni cu suspendare. N-au fost mulţumiţi nici cu aceste condamnări şi au declarat recurs. Biliuţă a invocat, printre altele, că hotărârile pronunțate sunt nule, pentru că procesul în care se judeca traficul de persoane a fost public. Dar la 7 ianuarie 2008, ÎCCJ a respins recursurile şi a menţinut decizia de condamnare. A doua zi, Tribunalul Botoşani a emis pe numele lui Biliuţă un mandat de executare a pedepsei cu închisoare, însă acesta plecase din ţară.


loading...
Partenerii noștri