Traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu circa 3 miliarde de lei

Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei), iar bugetul de stat pierde circa 50 de milioane de euro pe lună din cauza pieței negre, potrivit unui comunicat al British American Tobacco România.

31 mart. 2017, 10:59
Traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu circa 3 miliarde de lei

Traficul ilicit de țigarete trebuie să scadă. Fiecare a 6-a țigară fumată în România provine din contrabandă, ceea ce înseamnă venituri mai mici la bugetul de stat. Dorim să susținem autoritățile române să-și atingă obiectivul de a aduce piața neagră la media europeană de 10%. Tocmai de aceea, vrem să arătăm atât eforturile pe care autoritățile le fac în fiecare zi, cât și dimensiunea și impactul contrabandei asupra vieții noastre de zi cu zi”, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic și Relații Publice al British American Tobacco România.

Potrivit companiei, România are 2.000 de kilometri de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic decât în România. Bugetul de stat pierde circa 50 de milioane de euro lunar din cauza pieței negre, iar cumulat în ultimii 7 ani (2010-2016) pierderile s-au ridicat la 4,8 miliarde de euro (aproximativ 21,6 miliarde de lei).

Pentru fiecare procent adăugat pieței ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro.

În intervalul 2011 — 2016, piața neagră a crescut cu 27%. „Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste„, se precizează în documentul citat.

În context, British American Tobacco România anunță lansarea în premieră națională a unei hărți în timp real a capturilor de țigări din România. Principalele efecte negative ale contrabandei sunt prezentate și prin panouri răspândite în cele mai aglomerate 80 de puncte ale Capitalei.

Pe lângă informarea publicului, campania își propune și implicarea cetățenilor prin posibilitatea de a semnala orice aspect legat de traficul ilicit al produselor din tutun. Toate informațiile obținute sub protecția anonimatului vor fi transmise către autoritățile statului.

Campania „Stop contrabanda!” reprezintă o continuare a colaborării dintre British American Tobacco România și autoritățile care luptă împotriva traficului ilicit de țigări. Colaborarea reprezentanților industriei și a autorităților în domeniu a contribuit la reducerea segmentului produselor de contrabandă de la 36,3%, nivelul înregistrat la începutul anului 2010, la 16,8% în 2016. La nivel european, British American Tobacco a semnat un angajament prin care susține acțiunile Uniunii Europene de luptă cu traficul ilicit de țigarete cu 200 de milioane de dolari în perioada 2010 — 2030. Contribuția companiei se ridică până în prezent la 47 de milioane de dolari.

Citeşte şi Substanţe psihoactive, vândute minorilor. Şapte persoane au fost reţinute de DIICOT