Traficul pe autostrada Bucureşti-Ploieşti (A3), deschis joi VIDEO

După lucrări care ar fi trebuit să dureze puţin, dar s-au întins pe ani de zile, s-a finalizat tronsonul Bucureşti - Ploieşti din Autostrada A3. A3, Bucureşti - Ploieşti, are 56 km, şi fost începută în 2007. Traficul pe autostrada Bucureşti-Ploieşti (A3) este deschis, cu excepţia ieşirii spre Snagov în cazul căreia lucrările vor fi finalizate miercuri. Tot joi s-a dechis şi tronsonul lipsă din Autostrada Soarelui cuprins între Cernavodă şi Murfatlar. Doar pe o singură bandă pe sens însă.

RomaniaTV.net
18 iul. 2012, 14:57

Traficul pe autostrada Bucureşti-Ploieşti (A3) va fi deschis joi, cu excepţia ieşirii spre Snagov în cazul căreia lucrările vor fi finalizate miercuri, Guvernul menţinându-şi însă decizia de a aplica penalităţi pentru depăşirea termenului de execuţie, a declarat premierul Victor Ponta la inaugurare.

„Sper să fie multe lucruri pe care să le inaugurăm în România. Este important să vedem de ce s-au întârziat şi pierdut finanţări. Ne trebuie autostradă de la Braşov la Oradea şi trebuie să o facem”, a declarat Victor Ponta la inaugurarea autostrăzii Bucureşti – Ploieşti.

La inaugurare au luat parte şi fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, în mandatul căruia au fost începute lucrările.

„Cine zicea că nu avem nevoie de autostrăzi în România a greşit”, a spus Ponta, făcând referire la preşedintele suspendat Traian Băsescu, fost ministru al Transporturilor.

El i-a avertizat pe reprezentanţii Ministerului Transporturilor că sunt responsabili pentru ca ieşirea spre Snagov a autostrăzii să fie finalizată miercuri de către Euroconstruct.

Potrivit MEDIAFAX, tronsonul de autostradă este pus în circulaţie fără ca parcările şi alte facilităţi să fi fost terminate, premierul apreciind că ar fi fost o greşeală ca punerea în circulaţie să fi fost amânată din acest motiv. Acelaşi punct de vedere a fost susţinut şi de fostul premier Tăriceanu, care a arătat că parcările şi staţiile de benzină nu sunt obligatorii în această fază.

„Un tronson de 60 kilometri este o distanţă pentru care nu sunt necesare staţii de bezină. Sunt fericit că lucrarea a fost terminată, dar trist că un proiect relativ modest, de 60 kilometri, durează atât”, a spus Tăriceanu.

Pe autostrada Bucureşti-Ploieşti se va circula pe patru benzi, cu un regim de viteză de maximum 100 kilometri pe oră.

Primul termen de dare în folosinţă a autostrăzii Bucureşti-Ploieşti a fost anul 2010, finalizarea fiind amânată de mai multe ori.

Lucrările la A3 sunt împărţite în două sectoare, Bucureşti-Moara Vlăsiei, unde lucrează consorţiul italian Impressa Pizzarotti/Tirrena Scavi, şi Moara Vlăsiei-Ploieşti, construit de asocierea Spedition UMB/Pa&Co Internaţional/Euroconstruct ’98/Com-Axa.

Tot astăzi, se dechide şi tronsonul lipsă din Autostrada Soarelui cuprins între Cernavodă şi Murfatlar.

Valoarea totală a proiectului „Construcţie autostrada Cernavodă – Constanţa” este de 1.486.158.338 lei (fara TVA). Sprijinul financiar nerambursabil alocat prin Fondul de Coeziune este de 349.685.338 lei (fara TVA), din care Contribuţia Comisiei Europene este de 297.232.539 lei (fara TVA) – 85%.

Diferenţa până la valoarea totală a proiectului este asigurată de Guvernul României de la Bugetul de Stat şi din alte surse de finanţare (BEI). Contractele de proiectare şi execuţie aferente autostrăzii Cernavodă – Constanţa se află în faza de execuţie lucrări, urmând ca finalizarea lucrărilor să aibă loc pentru tronsonul Cernavodă – Medgidia în ianuarie 2013, iar pentru tronsonul Medgidia – Constanţa în semestrul II 2012.

Valoarea totală eligibilă a proiectului „Construcţia Variantei de Ocolire a Municipiului Constanţa” este de 260.664.914 lei, din care Fondul de Coeziune asigură suma de 221.565.175 lei, restul sumei fiind asigurată de la Bugetul de Stat. Proiectul este cofinanţat printr-un împrumut BERD.