Tragedia de la Paris, pomenită în slujba de comemorare la care a participat preşedintele Iohannis

Tragedia de la Paris a fost amintită duminică în slujba de comemorare a 70 de ani de la deportarea celor 70.000 de sași și șvabi din România în lagărele de muncă sovietice, slujbă la care a participat și președintele Klaus Iohannis.

11 ian. 2015, 09:50
Tragedia de la Paris, pomenită în slujba de comemorare la care a participat preşedintele Iohannis

Episcopul Bisericii Evanghelice din România de Confesiune Augustană, s-a referit în predica sa, la atacurile din Franța, potrivit Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis a participat la slujba comemorativă alături de președintele Forumului Democrat al Germanilor din România, Paul Porr, și primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor.

Klaus Iohannis urmează să ia parte, tot duminică, alături de alți șefi de stat și de guvern, la Marșul solidarității de la Paris, organizat după atacurile armate ce au avut loc în aceste zile în Franța.

Printre cei urmează să participe la acest marș, alături de președintele Franței, Francois Hollande, se numără cancelarul german — Angela Merkel, premierii Spaniei — Mariano Rajoy, Italiei — Matteo Renzi, Marii Britanii — David Cameron, Ungariei — Viktor Orban, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, precum și președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Participarea la Marșul solidarității de la Paris este „un semnal ferm al dorinței de implicare a României în lupta împotriva terorismului și a extremismului de orice fel„, a declarat sâmbătă Klaus Iohannis.

În fața atacurilor barbare care au avut loc în Franța, Europa și întreaga lume liberă își arată unitatea și solidaritatea. Gândurile și inimile noastre au fost alături de cetățenii francezi de la începutul acestor atacuri. Prezența alături de ceilalți șefi de stat și de guvern la Paris va da un semnal ferm al dorinței de implicare a României în lupta împotriva terorismului și a extremismului de orice fel„, se arată în documentul citat.

Președintele Klaus Iohannis a adăugat că ampla manifestare ce va avea loc la Paris nu este o condamnare doar a atacului de la redacția publicației franceze Charlie Hebdo, ci și a antisemitismului.

„Prin participarea la acest marș împotriva urii și a violenței condamnăm nu doar atacurile asupra redacției Charlie Hebdo, ci și antisemitismul care a condus la alte crime într-un magazin evreiesc din Paris„, menționa șeful statului.

Manifestații de acest gen au avut loc și sâmbătă, în mai multe orașe din Franța, unde s-au adunat, potrivit autorităților, citate de AFP, peste 200.000 de persoane. Zeci de mii de oameni au manifestat, în marile capitale europene, împotriva terorismului și în semn de respect față de victimele atacurilor armate din Franța.

Și în România, aproximativ 200 de persoane au participat sâmbătă, în fața Ambasadei Franței la București, la o manifestare organizată de Asociația Francaise Du Monde (Asociația Democratică a Francezilor Expatriați) pentru a păstra un moment de reculegere și a condamna atentatele de la Paris.

În total, 17 persoane au fost ucise în trei zile: 12 în atacul de la redacția Charlie Hebdo, o polițistă în apropiere de Paris și patru persoane în atacul armat urmat de o luare de ostatici la un magazin evreiesc din estul Parisului. Cei trei atacatori au fost uciși vineri de forțele de ordine.