Tragedia de la Sighetu Marmaţiei se poate repeta chiar în Capitală

Tragedia de la Sighetul Marmaţiei s-ar putea repeta oricând în Capitală. Mulţi bucureştni şi-au făcut modificări în apartamente fără să ţină cont de sfaturile specialiştilor şi puţini au montate în case detectoare de gaz - aşa cum cere legea.

RomaniaTV.net
21 feb. 2012, 06:36
Tragedia de la Sighetu Marmaţiei se poate repeta chiar în Capitală

Legea nu prevede sancţiuni pentru cei care nu au acest dispozitiv pentru detectarea gazului însă, în cazul unei tragedii, vorbim de un caz penal.

Preşedintele Ligii Mihai Mereuţă spune că legea ar trebui să fie mai aspră în acest domeniu pentru că există proprietari care şi-au făcut în casă modificări ale instalaţiilor de gaz şi aceştia trec neobservaţi. Chiar dacă asociaţiile de proprietari trebuie să facă verificări la 2 ani şi revizii la 10 ani, acestea sunt pur si simplu bifate în nişte acte fără ca ele să se facă efectiv şi în teren şi asta pentru că oamenii nu răspund la uşă, fie că sunt plecaţi, fie că pur şi simplu nu vor. De asemenea, multe blocuri au aerisirile de la subsol zidite, aşa au hotărât proprietarii pentru ca pe acolo să nu intre animale, iar în cazul acumulării de gaze, este foarte probabil să se întâmple o explozie.

„Norma tehnică prevede obligativitatea acestui detector nu numai la centrale de apartament, modificări ale geamurilor, geam securizat de 4 mm, trebuie luat acest detector pentru că suflul exploziei nu se mai transmite direct prin geam, se transmite în structura de rezistenţă a clădirii şi riscăm, pentru o investiţie nu foarte importantă să facem blocul de nelocuit”, a eplicat Mihai Mereuţă.