Tragedia de la Volnovaha: Soldaţii ucraineni ar putea să fi fost ucişi chiar de camarazii lor VIDEO

Aviaţia ucraineană ar fi bombardat, din greşeală, trupe guvernamentale dislocate în apropierea postului de control de lângă Volnovaha, un orăşel din regiunea Doneţk, unde în urma unui atac al rebelilor separatişti, comis în noaptea de miercuri spre joi, au fost ucişi 16 soldaţi ucraineni din trupele subordonate Kievului, informează agenţia de presă ucraineană Unian, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
23 mai 2014, 07:53

Într-o înregistrare video postată joi după-amiază pe Internet, pot fi văzute două elicoptere ucrainene Mi-24 care bombardează un punct de control al batalionul ‘Dnepr’ al trupelor ucrainene în împrejurimile de la Volnovaha. În această înregistrare, un grup de soldaţi, la adăpostul unui camion militar, se uită la mai multe blindate distruse, fără a fi clar dacă este vorba de atacul atribuit rebelilor separatişti sau de bombardamentele aeriene.

Apoi au apărut elicopterele ucrainene şi, aparent fără a avea comunicare cu solul, piloţii au bombardat zona. În înregistrare se vede cum soldaţii fug care încotro ca să salveze, iar comandantul lor încearcă să ia legătură cu statul major şi cere o coordonare a acţiunilor între trupele terestre şi aviaţie‘, se menţionează în relatarea Unian, citată de RIA Novosti.

Ulterior, soldaţii şi pompierii au trebuit să stingă blindatele care au luat foc în urma bombardamentului.

În înregistrarea menţionată, se aude cum soldaţii exclamă surprinşi:’Oare chiar să fie ai noştri? Poate că totuşi nu sunt ai noştri!’

Potrivit relatărilor anterioare, în urma atacului rebelilor proruşi asupra punctului de control al trupelor guvernamentale ucrainene din apropiere de oraşul Volnovaha cel puţin 16 soldaţi şi-au pierdut viaţa, iar 32 au fost răniţi şi spitalizaţi, conform celui mai recent bilanţ dat publicităţii de media ucrainene şi ruse.

Unul dintre aşa-numiţii lideri ai regiunii Doneţk, ‘guvernatorul popular’ Pavel Gubariov, a negat că rebelii au atacat postul de control de la Volnovaha, atribuindu-l Gărzii Naţionale şi combatanţilor din Pravâi Sektor – o formaţiune de extremă-dreapta, aliată a noilor autorităţi ucrainene, scrie RIA Novosti.

Operaţiunea ‘antiteroristă’ împotriva miliţiilor proruse, care controlează zone întregi din sud-estul Ucrainei, s-a intensificat în ultimele 48 de ore, în contextul apropiatului scrutin prezidenţial de duminică, căruia Occidentul şi Kievul îi atribui un rol ‘crucial’ în rezolvarea crizei ucrainene.

Pe de altă parte, armata ucraineană a fost acuzată de uciderea mai multor civili în localitatea Rubejnoe (regiunea Lugansk).

Medicul militar din Rubejnoe, Ghenadi Moralişvili, a declarat joi seara că mai mulţi civili au fost împuşcaţi de către combatanţi ai Gărzii Naţionale, subordonate autorităţilor de la Kiev, după aceştia au încercat să le explice faptul că în oraş sunt multe uzine chimice de fabricare a explozibililor şi amoniac, care în timpul ostilităţilor ar putea să explodeze şi să pună în pericol viaţa locuitorilor urbei, relatează publicaţia electronică Gazeta.ru.

În replică, ‘bărbaţi înarmaţi au început să tragă asupra mulţimii, omorând patru civli şi rănind alţi 16’, a afirmat Moralişvili, conform publicaţiei menţionate.

Potrivit acestuia, in incident a fost implicată Divizia 25-a de paraşutişti din Dniepropetrovsk.

‘Ei (soldaţii) nu voiau să tragă, dar au fost siliţi sub ameninţarea că vor fi executaţi’, a mai spus medicul citat, indicând că militarii guvernamentali, care refuză să se supună ordinelor, riscă până la opt ani de închisoare, iar uneori pot fi şi executaţi.

De altfel, miliţiile autopraclamatei ‘republici populare’ Lugansk susţin că forţele armatei ucrainene au executat joi circa 30 de soldaţi care au depus armele şi s-au predat ‘forţelor de autoapărare’, în apropiere de localitatea Lisiciansk (nordul regiunii Lugansk), potrivit RIA Novosti.

Insurgenţii le-au dat de mâncare ‘prizonierilor’ şi au decis să-i transporte în incinta colegiului local. După ce aceştia s-au îmbarcat într-un autobuz ce urma să-i ducă la destinaţie, Garda Naţională a atacat vehicul cu arme grele. Incidentul a fost relatat joi seara de un soldat ucrainean, care – după cum s-a spus – a scăpat măcelului – şi a fost prezentat de către insurgenţi jurnaliştilor din zonă.


loading...
Partenerii noștri