Tragedia din Fukushima: Guvernul şi Tepco au ignorat riscul producerii unui accident

Guvernul japonez şi compania de electricitate TEPCO au ignorat pericolul legat de energia nucleară, ceea ce a făcut posibil accidentul de la centrala Fukushima Daiichi din martie 2011, a afirmat luni raportul final al Executivului privind catastrofa.

RomaniaTV.net
23 iul. 2012, 08:58
Tragedia din Fukushima: Guvernul şi Tepco au ignorat riscul producerii unui accident

„Problema principală provine din faptul că societăţile de electricitate, între care TEPCO, şi Guvernul nu au perceput realitatea pericolului, deoarece credeau în mitul securităţii nucleare în numele căruia un accident grav nu se putea produce în ţara noastră”, au explicat membrii unei comisii de anchetă desemnate de Guvern.

La începutul lunii iulie, o comisie de anchetă mandatată de Parlament a evidenţiat că accidentul nuclear de la Fukushima a fost „un dezastru creat de om” şi nu provocat pur şi simplu de cutremurul şi valul tsunami care s-au produs la 11 martie 2011 în nord-estul Japoniei.

„Accidentul (…) este rezultatul unei coluziuni între Guvern, agenţiile de reglementare şi operatorul Tepco, şi al unei lipse de coordonare a aceloraşi instanţe. Aceştia au trădat dreptul naţiunii de a fi protejată de accidente nucleare. De aceea am ajuns la concluzia că accidentul a fost în mod clar «creat de om». Credem că principalele cauze sunt sistemul de organizare şi reglementare care se bazează pe o logică eronată în deciziile şi acţiunile lor, şi nu o problemă de competenţă a unui anumit individ”, a explicat, la acea vreme, comisia.