Tragedie imensă pentru cultura din România. A murit un nume uriaș al teatrului românesc

Doliu în lumea teatrului românesc. Criticul George Banu s-a stins din viață, sâmbătă, la vârsta de 79 de ani.

21 ian. 2023, 16:29
Tragedie imensă pentru cultura din România. A murit un nume uriaș al teatrului românesc
Teatrul românesc a mai pierdut o stea. George Banu a murit la vârsta de 79 de ani

Pierdere uriașă a teatrului românesc. George Banu a murit la vârsta de 79 de ani. Anunțul a fost făcut de directorul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac.

„Dragii mei, domnul George Banu a plecat la Cel Senin! Cale albă și lumină, prieten drag! Nu pot vorbi mai mult!”, a scris acesta, pe pagina sa de Facebook.

Teatrologul George Banu se stabilise la Paris din 1973 și s-a născut, la Buzău, la 22 iunie 1943. A absolvit secția de Teatrologie-Filmologie la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, fiind coleg cu Andrei Șerban. În 1972 a obținut doctoratul și, alături de Michaela Tonitza-Iordache, a semnat antologia „Arta Teatrului”.

Citește și: Doliu în teatrul românesc! Unul dintre marii actori români a părăsit scena vieţii

La începutul anilor ’60 a debutat în  revisat „Secolul 20” și a continuat prin asigurarea rubricii de teatru, succesiv, la revistele „România literară” și „Contemporanul”.

În Franța a fost laureat de trei ori pentru cea mai bună carte de teatru: „Bertolt Brecht ou le petit contre le grand” (1981), „Le theatre, sorties de secours” (1989), „Le rouge et l’or”(1989).

A fost președinte al Asociației Internaţionale a Criticilor de Teatru de trei ori, între 1994-2001, director al Academiei Experimentale de Teatru (1991-2000) și profesor la Universitatea Sorbona din Paris şi la Universitatea Louvain la Neuve (Belgia).

Citește și: Buzz Aldrin, al doilea om care a păşit pe Lună, s-a căsătorit cu Anca Faur. Are 93 de ani, iar românca e cu 41 de ani mai tânără

A primit mai multe distincții de-a lungul activității sale, precum: Les Palmes Academiques şi L’Ordre des Arts et des Lettres, L’Ordre du Merite National (Franţa), Premiul Oraşului San Paolo şi Premiul oraşului Bologna.

A fost membru UNITER și membru de onoare din străinătate al Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române.