Tragedie în Bihor! Un bărbat a murit după ce planorul său s-a prăbușit lângă Aerodromul Ineu

Un bărbat de 40 de ani din Oradea a murit, duminică seară, după ce planorul pe care îl pilota s-a prăbușit în apropierea aerodromului din comuna bihoreană Ineu.

04 iun. 2023, 22:19
Tragedie în Bihor! Un bărbat a murit după ce planorul său s-a prăbușit lângă Aerodromul Ineu
Tragedie în Bihor! Un bărbat a murit după ce planorul său s-a prăbușit lângă Aerodromul Ineu

Un bărbat a murit după ce planorul său s-a prăbușit lângă Aerodromul Ineu. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bihor, lt. col. Camelia Roşca, a anunțat că la ora 19.03, ISU Bihor a fost sesizat cu privire la prăbușirea unui planor, în apropierea pistei Aerodromului Ineu.

Citește și Tragedie în Bihor! Un bărbat a murit după ce planorul său s-a prăbușit lângă Aerodromul Ineu

Un bărbat a murit după ce planorul său s-a prăbușit lângă Aerodromul Ineu

Imediat, la fața locului au fost mobilizate trei echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului 1 Oradea, cu o autospecială de descarcerare și două autospeciale de stingere, dar și echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea.

Din păcate, medicii sosiți la locul tragediei nu au putut să facă nimic pentru pilot și i-au constatat decesul.

„La locul indicat de apelant au fost mobilizate imediat, trei echipaje de pompieri din cadrul Detaşamentului 1 Oradea, cu o autospecială de descarcerare grea şi două autospeciale de stingere şi echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea. Din nefericire, pilotul nu a mai putut fi salvat, medicul constatând decesul acestuia”, a declarat Camelia Roşca.

În urma acestei cumplite tragedii autoritățile au început o anchetă pentru a stabili cu exactitate cauzele prăbușirii planorului.

„Nu putem să excludem posibilitatea de a fi lovit o pasăre sau un alt obiect sau în să fi fost o cedare de material (…) Cauzele le poate stabili numai o comisie de investigație. Însă zborul cu planorul este un zbor dificil, în care omul se confundă foarte mult cu aparatul de zbor. Planorul nu are motor, planorul are numai sisteme care pot să facă omul să zboare și configurația lui geometrică, care prin folosirea curenților de aer și unor principii ale aerodinamicii se poate deplasa, poate să facă evoluții măiestre și în sfârșit este un sport deosebit, un spor rar care este accesibil numai unui tip de oameni care au niște standarde atât din punct de vedere fizic cât și psihic care le permit să asimileze acest tip extraordinar de zbor.

Procedura e de ridicare în aer a planoarelor. Au aeronave ca cu motor care le duc până la o anumită înălțime și în zona unor anumiți curenți de aer care pot să fie utilizați pentru păstrarea portanței pentru un timp mai îndelungat pe parcursul unor evoluții deosebite. Nu sunt prea multe accidente cu planorul, adică spre deosebire de parapantă de exemplu, planorul și delta planul nu prea au avut multe accidente. Înseamnă că a fost ceva deosebit.

Nu putem să excludem posibilitatea de a fi lovit o pasăre sau în sfârșit un alt obiect sau în să fi fost o cedare de material. Însă de regulă cei care zboară cu planorul, planoriștii sunt oameni care, repet, se confundă cu aparatul de zbor. Sunt, adevărații zburători, este zborul fără motor, fără alte posibilități. El se ridică în aer, e ca ciocârlia în slăvi și acolo face cele mai frumoase lucruri, maiestuoase. Nu încerc să poetizez sau astea, dar tot respectul pentru cei care fac astfel de zboruri și toată părerea de rău și regretul că s-a pierdut o viață a unui zburător. Nu știu cine e, dar e un om deosebit”, a declarat Sorin Stoicescu, specialist în aviație, la Antena3CNN.

Citește și FOTO: Tragedie pe autostradă. Cel puțin 26 de morți, în urma unui accident extrem de violent