Tragedie în Bistriţa. Un băiat de 10 ani s-a înecat în timp ce era cu vacile la păscut VIDEO

Copilul a vrut să salveze animalele care riscau să fie luate de viitură, după ce lucrătorii de la barajul din vecinătate au dat drumul la apă.

RomaniaTV.net
03 mai 2012, 05:40
Tragedie în Bistriţa. Un băiat de 10 ani s-a înecat în timp ce era cu vacile la păscut VIDEO

Un copil de 10 ani din localitatea Rusu Bârgăului a murit încercând să-şi salveze animalele de la înec. Băiatul se afla cu vacile la păscut, când debitul râului a crescut brusc, după ce lucrătorii de la barajul din vecinătate au dat drumul la apă. Copilul a sărit să îşi salveze animalele, dar a fost luat de viitură.

După şcoală, copilul s-a dus cu animalele la păscut pe malul râului Bistriţa Ardeleană. Nu a observat când debitul râului a început să crească. Animalele au fost trase în apă de curenţi, iar băiatul a sărit să le salveze. Nu a avut însă nicio şansă şi a fost luat de valuri. Familia l-a căutat timp de două ore, apoi a cerut ajutorul lucrătorilor ISU.

„Au dat drumul la baraj, ăsta este tot necazul, că dacă nu dădea drumul, poate nu se întâmpla. Uitaţi ce repeziciune are, poate deja a trecut de lac”, a declarat Constantin Ananuţi, pompier voluntar.

Pompierii au găsit trupul copilului după două ore de căutări. Medicii au încercat să îl readucă la viaţă, dar era prea târziu. „Am reuşit să îl scoatem din apă, era înecat. Am încercat manevre de resuscitare, iar după o oră am declarat decesul”, a declarat Anton Pop, medic la Ambulanţa Bistriţa-Năsăud.

„Copilul a fost găsit la aproximativ doi kilometri şi jumătate în aval pe râu. A fost predat. Misiunea a fost dificilă, valurile au fost mari şi riscul să se răstoarne barca a fost crescut”, a afirmat Ioan Vararean de la ISU Bistriţa-Năsăud.

Nu este prima dată când viaţa oamenilor este pusă în pericol pentru că debitul râului creşte brusc atunci când se dă drumul la baraj. Asta pentru că nimeni nu îi anunţă. Primarul localităţii spune că autorităţile judeţene trebuie să reglementeze situaţia. Oamenii spun că ar fi suficient dacă ar fi anunţaţi din timp când va creşte debitul râului. Nimeni nu are însă nicio putere. „Noi nu avem putere asupra lor, aici e Prefectura, SGA, Ministrerul. Forul lor superior. Nu putem noi, primăriile, să stabilim programul lor”, spune Tudorel Ciotmonda, primarul comunei Josenii Bârgăului.