Tragedie în lumea sportului. A murit un sportiv legendar, dublu campion european şi vicecampion olimpic

Michel Jazy, multiplu recordman mondial, dublu campion european şi vicecampion olimpic în proba de 1.500 m în 1960, a încetat din viaţă la vârsta de 87 de ani.

01 feb. 2024, 16:06
Tragedie în lumea sportului. A murit un sportiv legendar, dublu campion european şi vicecampion olimpic
Tragedie în lumea sportului. A murit un sportiv legendar, dublu campion european şi vicecampion olimpic

Tragedie în lumea sportului. Popularitatea legendarului atlet a atins cotele cel mai înalte în anii ’60, reprezentând un adevărat fenomen „jazymania”. El a fost, alături de ciclistul Jacques Anquetil, cel mai mare sportiv francez al epocii sale şi a marcat memoria unei întregi generaţii, transmite Agerpres.

Citeşte şi: A murit un fost mare sportiv al Generației de Aur: „Mergi cu bine! Bătrâna Doamnă îți mulțumeşte pentru tot”

Născut la Pas-de-Calais, un timp tipograf la cotidianul L’Equipe, el şi-a clădit un palmares sportiv impresionant: nouă recorduri mondiale, 18 europene, 50 ale Franţei, două titluri de campion european (1962, 1966). Singurul titlu care i-a lipsit a fost aurul olimpic (Campionatele Mondiale nu existau pe atunci), Jazy clasându-se al doilea la Roma în 1960 şi apoi pe patru la Tokyo în 1964.

În vara anului 1965, Michel Jazy a doborât în mai puţin de patru săptămâni patru recorduri mondiale şi şase recorduri europene: pe 9 iunie, el a realizat cel mai bun timp pe distanţa de o milă (3’53”6). Două săptămâni mai târziu, el a doborât recordurile mondiale la 3.000 m şi 2 mile în aceeaşi cursă, încheind luna cu victoria în cursa denumită „5.000 m a secolului”, impunându-se în faţa marilor fondişti ai acelor vremuri.

Patru ani mai târziu, în 1968, Jocurile Olimpice de la Ciudad de Mexico nu l-au avantajat din cauza altitudinii şi a decis să-şi încheie cariera sportivă. Ultima sa ieşire pe pista de concurs, pe 12 octombrie 1966 la Saint-Maur, s-a încheiat cu un record mondial: 4’56”2 pe distanţa de 2.000 m.

Retras din activitate, Michel Jazy a rămas una din referinţele atletismului şi sportului francez.