Tragedie în sportul românesc. Fost mare campion la box, ucis în bătaie, în trafic

Mare tragedie în sportul românesc. Un fost campion din box a murit după ce a fost bătut în trafic. Bătrânul nici măcar nu a apucat să riposteze.

07 iul. 2022, 18:09
Tragedie în sportul românesc. Fost mare campion la box, ucis în bătaie, în trafic

Mihăiță Nițulescu, fost campion la box, a fost ucis în bătaie în seara de miercuri, 6 iulie, în Bacău. Evenimentul nefericit s-a petrecut într-un cartier liniștit din orașul moldovenesc, zona Cornișa.

Fostul campion care de-a lungul timpului a avut adversari de calibru, precum Francisc Vaștag, a fost atacat de doi huligani, în fața unei școli din oraș, în jurul orei 19:30, aproape de locul unde locuia. Totul ar fi început după ce boxerul retras din activitate ar fi intrat în conflict cu șoferul unei dubițe. Nițulescu ar fi atins oglinda dubiței, incident care a determinat mai apoi tragedia, informează presa locală.

Presupușii criminali ar fi, de fapt, doi tineri. Ambii au coborât din mașină pentru a-și încorda mușchii în fața bătrânului. Unul l-a lovit cu pumnul pe fostul boxer, care a căzut din picioare instant, în mijlocul străzii, după care atacatorii au fugit, a relatat un martor din zonă, care-l cunoștea pe Mihăiță Nițulescu. Evenimentul s-a produs și sub ochii copiilor aflați într-un loc de joacă.

Martorii au sunat la 112, dar medicii de pe ambulanță nu au mai putut face nimic decât să constate decesul. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău nu au reuşit să stabilească o legătură între loviturile încasate de victimă şi deces. Potrivit autopsiei, medicul de la Serviciul de Medicină Legală a concluzionat că victima a suferit o insuficienţă cardio respiratorie, hemoragie meninge, inundată ventricular, AVC. Victima suferea de mai multe boli precum diabet şi steatoză hepatică, a mai transmis presa din Bacău.

Suspecții de crimă au fost capturați la scurt timp, la ieșirea din Bacău spre Roman. Un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău a preluat ancheta.

 

Cine a fost Mihăiță Nițulescu

 

Mihăiță Nițulescu se mutase de aproximativ șase luni în casa surorii sale, din cartierul Cornișa. În anii ’80-’90 era cunoscut drept un fenomen la boxului, la nivel național, dar mai ales la nivel local.

Nițulescu a avut o copilărie grea, crescut la casa de copii, în Târgu Ocna. Totuși, prin multă seriozitate a reușit să-și construiască o carieră în sport. Acesta a început boxul al CSM Borzesti, după care a ajuns sub comanda antrenorului Mihai Pătrăţeanu, de la Oneşti.

În 1989, Nițulescu a ajuns în finala Campionatului Național de Box, în luna noiembrie. Evenimentul s-a desfășurat la Sala Polivalentă din București, în cadrul Daciadei. Pe listele de concurs la cele 12 categorii de greutate au fost înscrişi 112 pugilişti din întreaga ţară, care trecuseră cu bine de turneele de calificare zonale.

În ring au urcat nume mari, precum: Francisc Vaştag, Rudel Obreja – fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, ambii medaliaţi cu aur, respectiv cu bronz, la Campionatele Mondiale de la Moscova, dar şi Vasile Cîtea – actualul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Leonard Doroftei, Nicolae Aliuţă, fratele mai mare al fotbalistului Ma­rian Aliuţă şi multe alte nume mari ale boxului românesc.

Singurul boxer care a reușit să-i creeze probleme lui Francis Vaștag a fost chiar regretatul Mihăiță Nițulescu.

„Când urmau meciurile cu Vaştag, majoritatea adversarilor renunţau să mai urce în ring de teamă să nu o încaseze rău de tot, fie erau abandonaţi de propriii antrenori după doar câteva minute de luptă. Singurul care i-a pus probleme lui Vaştag a fost Mihăiţă Niţulescu, un copil ambiţios.

Campionul Mondial Francisc Vaştag a avut cel mai mult de furcă în finala cu tânărul Mihăiţă Niţulescu, care s-a ambiţionat să-i reziste timp de nouă minute celui mai bun boxer din lume, fiind răsplătit cu binemeritate aplau­ze pentru această îndrăzneală”, nota cotidianul „Sportul”.