Tragedie în Yemen. Peste 80 de morți și peste 300 de răniți într-o busculadă, în timpul unei acțiuni caritabile

Cel puțin 85 de oameni au fost uciși, iar alți peste 320 au fost răniți într-o busculadă care a avut loc în Yemen, în capitala Sanaa. Incidentul tragic s-a petrecut în timpul unei acțiuni caritabile, au transmis autoritățile.

20 apr. 2023, 09:31
Tragedie în Yemen. Peste 80 de morți și peste 300 de răniți într-o busculadă, în timpul unei acțiuni caritabile

Busculada a început în momentul împărțirii ajutoarelor umanitare, într-o acțiune organizată miercuri seara la o școală din capitala Yemenului, a declarat un oficial Houthi.

În mai multe imagini video ajunse virale pe rețelele sociale se văd scenele haotice petrecute după incidentul din zona Bab-al-Yemen a orașului.

Sute de oameni s-au înghesuit în școala respectivă ca să primească donații de circa nouă dolari de persoană. Agenția de presă Associated Press citează doi martori oculari care au spus că luptătorii Houthi au tras în aer, într-o încercare de a controla mulțimea, aparent lovind un fir electric care a dus la o explozie. Acest lucru a provocat panică, iar aici s-a produs busculada.

Citește și Primul oraș care trece la săptămâna de muncă de patru zile. De când intră în vigoare măsura

„Printre cei care au murit se numără femei şi copii”, iar în jur de 50 de răniţi sunt în stare gravă, a spus sursa de securitate, care a solicitat anonimatul deoarece nu este autorizată să vorbească cu presa.

A fost printre cele mai grave busculade din ultimii zece ani, iar vitcimele au ajuns la spitalele din apropiere. Organizatorii evenimentului au fost arestați.

Nu a fost precizat exact numărul victimelor, ci doar că „zeci de morţi în urma unei busculade în timpul unei distribuiri haotice de sume de bani de către anumiţi comercianţi”.

Acțiunea caritabilă s-a petrecut cu câteva zile înainte de sărbătoarea Eid al-Fitr, care marchează sfârşitul lunii Ramadanului, postul musulman.

Yemenul, cea mai săracă ţară din Peninsula Arabică, a fost devastată din 2014 de un conflict între houthi, rebeli susţinuţi de Iran, şi forţele proguvernamentale susţinute de o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită.

Citește și SUA a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

Războiul a provocat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume, cu sute de mii de morţi şi milioane de persoane strămutate, într-un context de epidemii, lipsă de apă potabilă şi foamete acută.