Tragedie la Spitalul Județean Focșani. Un copil de patru ani a murit în timpul unei operaţii de hernie inghinală

Durere fără margini pentru părinţii unui băieţel de patru ani. Copilul a făcut stop cardiac în sala de operaţie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Focşani, cu toate eforturile medicilor de a-l salva. A fost resuscitat aproape trei ore, însă eforturile au fost zadarnice.
Filip Stan
09 mai 2022, 21:01
Tragedie la Spitalul Județean Focșani. Un copil de patru ani a murit în timpul unei operaţii de hernie inghinală

Copilul a fost operat miercuri dimineaţă la Spitalul Județean Focșani pentru o hernie inghinală, fiind externat după 24 de ore cu o stare generală bună, spun reprezentanţii unităţii medicale. Cu toate acestea, părinţii l-au adus de urgenţă înapoi la spital, la doar câteva ore după externare.

Băieţelul de patru ani a murit vineri în timpul unei noi intervenţii chirurgicale.

„Copilaşul a fost diagnosticat cu hernie inghinală dreaptă. Intervenţia a fost una programată. (…) Miercuri a fost operat de hernie inghinală, a doua zi a fost externat în stare generală foarte bună. Avea doar un discret edem la nivelul canalului inghinal, edem care apare foarte frecvent după această operaţie. I s-au făcut recomandările necesare. Le-am transmis părinţilor dacă apare vreo problemă ulterioară să mă sune în orice moment.

Joi seara, la ora 20,15, m-au sunat (…) mi-au zis că în continuare copilul are dureri abdominale şi ce să facă. Le-am spus să ia un Nurofen şi dacă nu trece durerea, să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgenţe. Dacă copilul va fi mai bine, să vină a doua zi la 8,30, în policlinică, să-l revăd şi eu, să ne asigurăm că totul este bine. Următorul contact a fost cu asistentul de la UPU, în aceeaşi seară, la interval de două ore, când abia ajunsesem acasă.

Mi-a spus că s-a reîntors copilaşul, că are dureri abdominale. I-am făcut toate recomandările necesare, i-am spus să îl interneze, ce analize să îi facă, ce tratament să îi administreze şi aşa mai departe. A doua zi dimineaţă l-am văzut la ora 9,00. Avea o tumefacţie mai mărită în zona inghinală, o echimoză”, a declarat doctorul Ludmila Munteanu, medic primar chirurgie pediatrică, conform Agerpres.

Medicii au suspectat că ar fi vorba despre o hemoragie, motiv pentru care copilul a fost dus de urgenţă în sala de operaţie. Aceeaşi echipă medicală a realizat o nouă intervenţie chirurgicală, care însă nu a confirmat hemoragia. Spre finalul operaţiei, copilul însă a făcut un stop cardiac ireversibil.

„M-am gândit că este vorba de o complicaţie post-operatorie hemoragică, care necesita o reintervenţie pentru realizarea hemostazei ulterioare, motiv pentru care l-am băgat primul în sală vineri dimineaţă, împreună cu echipa cu care intrasem şi prima dată şi am constatat că nu era nicio sursă de sângerare activă, nici la nivelul plăgii, nici la nivelul canalului inghinal, nici în cavitatea retro-peritoneală. Starea lui generală nu era bună. Am hotărât să îl deschidem să vedem şi cavitatea intra-peritoneală, dacă există o altă cauză a durerilor abdominale şi a stării lui generale, de acum modificate. Nu am găsit absolut nimic, decât un lichid peritoneal mai tulbure, din care s-au recoltat probe, evident. Am început procedura de închidere a peretelui abdominal şi în acel moment a făcut stop cardio-respirator”, a explicat medicul Ludmila Munteanu, conform sursei citate.

Un copil de patru ani a murit în timpul unei operaţii de hernie inghinală la Spitalul Focşani. Manevrele de resuscitare au durat aproape trei ore

Copilul a fost operat sub anestezie generală, iar după ce acesta a făcut stop cardiac, medicii au încercat să îl resusciteze aproape trei ore.

„Totul s-a făcut conform protocoalelor. Copilul era în anestezie generală, stabil, totul era în parametri normali. Aproape se termina operaţia chirurgicală, iar noi ne pregăteam de închis intervenţia. Nu ştim exact de ce, asta va stabili ancheta medico-legală, copilul a făcut stop cardiac intra-operator şi intra-anestezic. Manevrele de resuscitare au durat două ore şi jumătate, aproape trei ore. S-a făcut absolut tot ce a trebuit ca să răspundă la resuscitare, cu ajutorul tuturor colegilor şi a întreg blocului operator”, a precizat medicul anestezist Daniela Ciobanu.

Directorul medical la Spitalului din Focşani susţine că părinţii nu au depus o plângere până la acest moment. Unitatea medicală a demarat propria anchetă.

„În acest moment, nu avem înregistrată o plângere din partea familiei în acest sens. S-a constituit la nivelul spitalului o comisie de anchetă pentru a face o anchetă administrativă, pentru a ne asigura că procedurile şi protocoalele în vigoare ale spitalului au fost respectate. În clipa în care o să avem concluziile, o să le dăm publicităţii. De asemenea, o parte dintre investigaţiile care sunt conduse de colegii de Medicină Legală vor fi efectuate la Iaşi. În cursul zilei de astăzi a fost informată şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea cu privire la decesul copilului. Nu există o procedură prin care trebuie să notificăm DSP, dar am considerat că este oportun pentru a nu lăsa loc de speculaţii sau întrebări în presă”, a spus directorul medical al Spitalului Judeţean, medicul Mihai Dumitrescu.

Medicii au precizat că băiatul de patru ani nu era cunoscut cu alte afecţiuni medicale, iar înaintea intervenţiei chirurgicale de hernie înghinală acestuia i-au fost făcute toate analizele necesare, rezultatul acestora fiind bun.

Familia din Gura Caliţei mai are acasă alţi trei copii, dintre care doi copiii mai mici decât băieţelul decedat şi un frate mai mare.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri