Tragedie pe șosea.18 persoane au murit într-un accident la nord de capitală

Optsprezece persoane, majoritatea pelerini iranieni, au murit într-un accident de circulaţie produs în noaptea de vineri pe o şosea aflată la nord de Bagdad, potrivit unui nou bilanţ furnizat sâmbătă pentru AFP de două surse medicale.

02 sept. 2023, 15:44
Tragedie pe șosea.18 persoane au murit într-un accident la nord de capitală

Accidentul a avut loc între oraşele Dujail şi Samarra, a precizat agenţia irakiană de presă INA, citându-l pe Khaled Burhan, directorul serviciilor sanitare din provincia Salah al-Din.

Coliziunea între două microbuze a avut loc cu puţin timp înainte de miezul nopţii şi s-a soldat cu 18 morţi şi 15 răniţi, a declarat pentru AFP o primă sursă medicală din Salah al-Din, sub rezerva anonimatului.

Potrivit mărturiilor adunate de la faţa locului, este posibil ca unul dintre şoferi să fi adormit la volan, a precizat acest responsabil.

Printre cei 18 morţi se numără 14 cetăţeni iranieni, doi afgani şi două victime neidentificate, a declarat pentru AFP o a doua sursă spitalicească, care a solicitat de asemenea anonimatul.

Un oficial al autorităţii rutiere locale a declarat că cei doi şoferi şi-au pierdut viaţa. El a precizat că unul dintre vehicule şi-a părăsit sensul de mers şi a intrat pe sensul opus, evocând la rândul său informaţii potrivit cărora şoferul ar fi adormit la volan.

Citește și: Alertă mondială. Coreea de Nord a lansat două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune

Iniţial, agenţia INA raportase 16 morţi şi 13 răniţi, precizând că majoritatea celor decedaţi erau pelerini şiiţi veniţi din Iran.

În fiecare an, milioane de pelerini şiiţi, printre care mulţi iranieni, se adună la Karbala, în centrul Irakului, pentru Arba’een, una dintre cele mai mari adunări religioase din lume, care marchează a 40-a zi de doliu pentru martiriul imamului Hussein, nepotul profetului Mahomed şi o figură fondatoare a islamului şiit.

Peste 2,6 milioane de pelerini au intrat în Irak prin punctele de trecere a frontierei terestre sau prin aeroporturi de la începutul Arba’een, potrivit celor mai recente cifre publicate vineri de Ministerul irakian de Interne.

Evenimentul, care culminează în acest an pe 6 şi 7 septembrie, este însoţit în mod regulat de accidente rutiere într-o ţară cu o infrastructură care se prăbuşeşte.

Luni şi marţi, patru accidente rutiere au provocat moartea a 20 de persoane şi rănirea altor câteva zeci, în principal pelerini iranieni, în provinciile Wasit şi Dhi Qar, din sudul Irakului, la graniţa cu Iranul.

Citește și: Rachetele intercontinentale Satan II au intrat în serviciul de luptă al armatei ruse! Pot transporta zece sau mai multe focoase nucleare