TRAGEDIE UCRAINA: „E un SACRILEGIU să vorbeşti despre cauza prăbuşirii înainte de concluzia anchetei”

Este un sacrilegiu să vorbeşti despre cauzele prăbuşirii avionului malaezian Boeing lângă Doneţk înainte de a fi trase concluziile comisiei speciale pentru anchetarea catastrofei aviatice, este de părere vicepremierul rus Dmitri Rogozin, informează ITAR-TASS, citată de Agerpres.

21 iul. 2014, 16:35
TRAGEDIE UCRAINA: „E un SACRILEGIU să vorbeşti despre cauza prăbuşirii înainte de concluzia anchetei”

‘A trage anumite concluzii înainte de a fi începută activitatea comisiei pentru anchetarea acestei catastrofe, a vorbi despre orice legat de aceasta pur şi simplu depăşeşte limitele binelui şi răului. Este pur şi simplu un sacrilegiu la adresa oamenilor care au murit în catastrofă’, şi-a exprimat convingerea vicepremierul rus, subliniind că ‘este vorba de o tragedie, dar încă trebuie demonstrat cine este vinovat’.

Rogozin s-a declarat de acord cu afirmaţiile preşedintelui rus Vladimir Putin, care a afirmat anterior că dacă în Ucraina nu s-ar fi desfăşurat acţiuni militare această catastrofă poate că nu ar fi existat. ‘De aceea, singurul mijloc pentru a opri producerea de victime este de a începe dialogul, cum cer aceiaşi locuitori ai Novorussiei (Noua Rusie – n.r.)’.

De asemenea, în opinia lui Rogozin, Franţa nu va rupe contactele cu Rusia pentru livrarea de portelicoptere Mistral din cauza sancţiunilor adoptate de o serie de ţări ale Occidentului împotriva Rusiei.

‘Este vorba despre miliarde de euro. Francezii sunt foarte pragmatici. Mă îndoiesc de aceasta (ruperea contractului)’, a conchis vicepremierul rus. Rogozin a atenţionat că, în cazul în care Parisul va decide ruperea contractelor, Rusia va avea dreptul că ceară înapoi nu doar banii, ci şi părţile de proră, produse în Rusia, pe care francezii vor trebui să le dezasambleze. ‘Suspendarea contractului va fi pentru Franţa de o sută de ori mai păguboasă decât pentru Rusia‘, a spus Rogozin. Contractul pentru livrarea în Rusia a două portelicoptere de tip Mistral a fost încheiat la 17 iunie 2011. Suma afacerii se ridică la 1,12 miliarde de euro.