Trageri cu muniţie reală în Poligonul Babadag. Au fost lansate temutele rachete Patriot FOTO

Poligonul Babadag a fost terenul programului de instruire multinaţional Saber Guardian 19, care a constat în exerciţii de trageri de luptă cu muniţie reală. Rachetele Patriot au fost vedetele show-ului.

20 iun. 2019, 13:51

Joi au avut loc exerciţii de trageri cu muniţie reală.

„Divizia 2 Infanterie Getica participă la acest exerciţiu multinaţional cu 1.700 de militari şi 600 de mijloace tehnice, platforme de luptă. (…) Acest exerciţiu a fost precedat de mai multe exerciţii, astfel încât exerciţiul de astăzi s-a constituit într-un punct culminant în care s-a demonstrat capacitatea de reacţie a Brigăzii 9 Mecanizată şi am atins obiectivele de instruire”, a afirmat şeful de stat major al Diviziei 2 Infanterie Getica, colonel Ovidiu Conduruţă.

La rândul lui, comandantul Brigăzii 9 Mecanizată, colonelul Florin Marian Barbu, a menţionat că exerciţiul Saber Guardian 19 a însemnat şi validarea unor noi proceduri.

„Am validat proceduri, concepte. Personal, sunt încântat, ne-am atins obiectivul. Militarii noştri sunt pregătiţi pentru misiunea lor de bază, apărarea naţională”, a precizat colonelul Barbu.

Printre participanţii la exerciţiile desfăşurate s-au aflat şi printre cei mai instruiţi militari din România, sergentul George Ghinea, din Batalionul 341 Infanterie Constanţa, fiind unul dintre puţinii instructori din România în ceea ce priveşte utilizarea sistemului de lansare portabil Spike LR, intrat anul trecut în dotarea Armatei Române.

„Este un sistem foarte performant de distrugere a blindatelor sau a tancurilor, are o capacitate de distrugere până la 4.000 de metri, este foarte precis, putem trage cu el în condiţii meteo nefavorabile, atât ziua, cât şi noaptea. Are atât pe rachetă, cât şi pe instalaţie camere de luat vederi”, a afirmat sergentul Ghinea, în vârstă de 30 de ani.

Comandantul Batalionul 341 Infanterie Constanţa, locotenent colonel Ciprian Balica, a apreciat evoluţia militarilor din subordine.

„Acum putem spune că suntem complet interoperabili cu partenerii noştri având şi şansa că suntem nominalizaţi să participăm la două exerciţii anual, în cadrul Black Sea Rotational Force, astfel încât ne menţinem nivelul de instruire la un standard ridicat”, a apreciat locotenent colonelul Balica.

Programul de instruire multinaţional Saber Guardian 19 face parte din exerciţiile întrunite ale Comandamentului Forţelor Armate ale Statelor Unite din Europa şi are drept obiectiv sublinierea coeziunii statelor partenere în apărare aîmpotriva oricărei agresiuni, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă într-un timp scurt, oriunde în Europa.

Pentru eficientizarea activităţilor de instruire, Saber Guardian este conexat cu exerciţii naţionale şi multinaţionale, iar numărul total al participanţilor din 14 state aliate şi partenere este de 13.500.