Băsescu, despre criza din Ucraina: România nu ridică gradul de alertă al structurilor de securitate națională

Preşedintele Traian Băsescu a convocat pentru sâmbătă, ora 19.00, o şedinţă de lucru cu structurile de securitate naţională. În urma şedinţei cu structurile de securitate naţională s-a stabilit că România nu este afectată direct de situația din Ucraina și nu există riscuri imediate la adresa securității naționale a țării.

RomaniaTV.net
01 mart. 2014, 16:18
Băsescu, despre criza din Ucraina: România nu ridică gradul de alertă al structurilor de securitate națională

În urma şedinţei cu structurile de securitate naţională, convocată de preşedintele Traian Băsescu, în contextul situaţiei din Ucraina, s-a stabilit că:

– România nu este afectată direct de situația din Ucraina și nu există riscuri imediate la adresa securității naționale a țării;

– România nu ridică gradul de alertă al structurilor de securitate națională;

– România va continua să fie activă în relațiile cu aliații săi în discuțiile privind evenimentele din Ucraina; președintele României, domnul Traian Băsescu, a mandatat reprezentanții statului român să prezinte poziția de principiu a României în dezbaterile ce urmează pe această temă în structurile Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și ale Uniunii Europene (UE);

– România va monitoriza, în continuare, cu maximă atenție, atât situația din Ucraina, cât și evoluțiile separatiste din Republica Moldova.

Concluziile au fost publicate pe site-ul precidency.ro.

Traian Băsescu a precizat, sâmbătă, într-un comunicat de presă, că urmăreşte cu deosebită atenţie evenimentele în derulare în Peninsula Crimeea, dar şi din regiunea Harkov, Donetsk şi Odessa.

MAE: România, profund preocupată de deteriorarea situaţiei din Crimeea

Băsescu insistă asupra faptului că orice diferend politic între administraţia regională a Crimeii şi puterea centrală a statului ucrainean nu se poate rezolva prin forţă, ci numai prin dialog direct, în limita prevederilor constituţionale ale Ucrainei. 

România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale şi a notificărilor ucrainene deja existente, poate fi considerată o agresiune la adresa Ucrainei. 

Președintele rus Vladimir Putin a cerut sâmbătă Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului rus) să aprobe ‘recurgerea la armata rusă în Ucraina’ până la normalizarea situației, potrivit Agerpres. Consiliul  a aprobat cererea în cadrul unei ședințe extraordinare.