Traian Băsescu a eliberat din funcţie doi magistraţi condamnaţi de instanţă

Preşedintele Traian Băsescu a semnat marţi decretele de eliberare din funcţie a doi magistraţi, un judecător şi un procuror, ca urmare a condamnării definitive a acestora în dosare penale.

14 oct. 2014, 12:46
Traian Băsescu a eliberat din funcţie doi magistraţi condamnaţi de instanţă

Traian Băsescu a semnat eliberarea din funcţia de judecător la Judecătoria Iaşi a Cameliei-Alexandrina Acrîşmăriţei şi din funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a lui Dragoş-Cristian Cerăceanu ca urmare a condamnării definitive a acestora pentru săvârşirea unei infracţiuni, scrie Agerpres.

Pe 2 octombrie, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât înaintarea către preşedinte a propunerii de eliberare din funcţie a celor doi magistraţi.

Totodată, plenul CSM a hotărât revocarea HCSM nr. 1030/23.09.2014, referitoare la propunerea de eliberare din funcţia de judecător, prin demisie, a Cameliei Acrîşmăriţei.

Pe 17 septembrie, judecătoarea Camelia Alexandrina Acrîşmăriţei a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an şi şase luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în declaraţii şi conflict de interese.

Tot Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv şi pe procurorul Dragoş-Cristian Cerăceanu la doi ani închisoare cu suspendare, decizia fiind dată pe 22 septembrie. Procurorul a fost acuzat de DNA că a anunţat o persoană cercetată penal că îi sunt interceptate convorbirile telefonice.

Şeful statului a mai semnat marţi şi decretele privind eliberarea din funcţie a lui Gheorghe Oprea – judecător la Judecătoria Târgovişte, a Gabrielei Berechet-Comănescu – judecător la Judecătoria Câmpulung, a Ioanei Miriţă – judecător la Curtea de Apel Piteşti, a lui Aurel Gogoci – procuror cu grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, a lui Tiberiu Isidor Hera – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Călăraşi şi a lui Victor Nicolcescu – procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiov