Traian Băsescu, primul vot ca cetăţean moldovean: Am votat pentru Maia Sandu GALERIE FOTO

Traian Băsescu, proaspăt cetăţean moldovean, a votat duminică în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. El a declarat că a pus ștampila pe candidatul care în timpul campaniei electorale a afirmat constant că va menține parcursul european al Chișinăului și apropierea de România.

RomaniaTV.net
13 nov. 2016, 09:34

Traian Băsescu a venit la Ambasada Republicii Moldova din București împreună cu soția sa, Maria, care și-a exprimat, la rândul său, opțiunea electorală.

„Sunt cetățean al Republicii Moldova. Am votat pentru candidatul care în toată campania a susținut că va menține drumul european al Republicii Moldova și apropierea față de România. Categoric, în fața alternativei Dodon sau Maia Sandu orice om care gândește la binele Republicii Moldova va opta pentru Maia Sandu. Dodon propune anularea acordului de asociere la UE, ceea ce înseamnă că cetățenii Republicii Moldova își vor pierde dreptul la liberă circulație în UE. Dodon propune intrarea în Uniunea Vamală, ceea ce înseamnă sărăcie, Maia Sandu propune drumul către UE, către piața liberă a UE”, a spus Traian Băsescu.

Liderul PMP a adăugat că între Maia Sandu și Igor Dodon este o „diferență uriașă” între ceea ce propun ca soluție de guvernare.

„Maia Sandu propune o Republică Moldova care să-și însușească valorile europene, pe când Dodon propune un drum către Moscova care înseamnă o guvernare de tip oligarhic. Ori, eu, ca cetățean al Republicii Moldova, vreau valorile europene în această țară”, a mai declarat Băsescu.

El a postat şi pe Facebook fotografii de la secţia de votare din ambasadă şi a scris un mesaj scurt:

„Am votat pentru drumul Republicii Moldova spre Europa. Am votat pentru o ţară a valorilor şi nu o ţară a oligarhilor. Am votat pentru Maia Sandu. 

Moldoveni din România, mergeţi la vot şi apăraţi-vă drepturile voastre şi viitorul prin vot pentru Maia Sandu!”.

Traian Băsescu a fost așteptat în fața Ambasadei Republicii Moldova de la București de președinții executivi ai PMP, Valeriu Steriu și Eugen Tomac, dar și de câteva zeci de simpatizanți.

Valeriu Steriu a afirmat că a venit la ambasadă în calitate de „simpatizant al Maiei Sandu” și ca un gest de susținere pentru „cei care vin să o voteze”.

„Sunt foarte mulți studenți care, astăzi, votează aici și sperăm să fie la fel de mulți și în toată țara, sunt mai multe secții de vot, și așa cum în ultimii 10 ani Diaspora a înclinat în România steagul pentru cei care au câștigat alegerile sperăm să vedem și Moldova întorcându-se spre Europa cu ajutorul Diasporei și, mai ales, cu cei care sunt în România, foarte mulți studenți și foarte mulți tineri care lucrează în România”, a subliniat Steriu.

Și Eugen Tomac și-a exprimat speranța ca electoratul moldovean să opteze pentru direcția Vest, integrare în UE și apropiere față de România.

„Cei peste trei milioane de cetățeni ai Republicii Moldova au în față un test extrem de important, pentru că votul din această duminică poate avea efect de referendum. Avem doi candidați care propun două opțiuni pentru Republica Moldova — prima opțiune este să se păstreze direcția Vest și integrarea cât mai profundă în UE. Cea de-a doua opțiune este pentru tot ceea ce înseamnă proiect de continuitate a politicilor sovietice. Linia Putin extrem de agresivă astăzi în Republica Moldova este exprimată de Dodon. Sper ca cei trei milioane de cetățeni ai Republicii Moldova, în cea mai mare parte, să opteze pentru direcția corectă, direcția Vest, direcția integrării europene și o apropiere cât mai mare de România”, a menționat Tomac.

S-au fluturat steaguri tricolore, dar și cel al Uniunii Europene, iar la ieșirea lui Băsescu de la urne s-a strigat: „Basarabia e România”.

La solicitarea unuia dintre simpatizanți, Băsescu și-a arătat pașaportul de cetățean moldovean cu ștampila „Votat”.

În jurul orei 10,30, în fața Ambasadei R. Moldova la București așteptau să voteze peste 50 de persoane, oameni de toate vârstele.

Citeşte şi: ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA: Moldovenii îşi aleg astăzi preşedintele: Prooccidentala Maia Sandu sau socialistul Igor Dodon


loading...